TRAMP NA POTEZU: Danas će se znati da li Amerika ulazi u trgovinski rat i sa EU!
Foto: AP

Neizvesno

TRAMP NA POTEZU: Danas će se znati da li Amerika ulazi u trgovinski rat i sa EU!

Planeta -

Administracija predsednika Donalda Trampa rizikuje da pokrene trgovinsku bitku sa Evropskom unijom (EU), dok se ove nedelje sprema za teške trgovinske pregovore s Kinom.

Tramp planira da u potpunosti izuzme EU i pet drugih država od carinske takse na uvoz čelika i aluminijuma, koja je uvedena u martu. Bela kuća je tada odobrila privremeno izuzeće koje ističe 1. maja i ima još do sutra da ih produži.

EU je ranije navela da će ukoliko joj budu uvedene takse, uzvratiti svojim taksama na američku robu koja se uvozi u Evropu.

Tramp je u martu uveo takse od 25 odsto na uvozni čelik i 10 odsto na uvozni aluminijum, ali je garantovao da će EU do 1. maja biti izuzeta od te mere. Od te mere su još izuzeti Meksiko, Kanada, Australija, Argentina i Brazil.

Izvori bliski tom pitanju izjavili su da Tramp planira da produži to izuzeće na kratkoročni period kako bi dobio još na vremenu i razmotrio mogućnost da li te zemlje mogu da dobiju trajno izuzeće.

Kina, Japan i Rusija nisu izuzete i pretpostavlja da će opasti trgovinska saradnja u oblasti trgovine čelikom i alumunijom.U odvojenom trgovinskom sporu s Kinom, SAD su zapretile da će podići takse na kinesku robu u vrednosti od 50 milijardi dolara kao odgovor na žalbe da Peking vrši pritisak na strane kompanije. Peking je uzvratio svojim spiskom američke robe na koju će uvesti takse od 50 milijardi dolara.

Predstavnici američki vlasti će ove nedelje u Pekingu razgovarati s kineskim zvaničnicima o rešavaju tog spora, a analitčari smatraju da će sastanci biti samo početak dugoročnih i verovatno teških pregovora.

Kurir.rs/Tanjug

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track