(VIDEO) EVROPLJANI OBARAJU AMERIČKI SUPERLOVAC: Nemci i Francuzi rešili da dotuku F-35
Foto: Profimedia

oružje

(VIDEO) EVROPLJANI OBARAJU AMERIČKI SUPERLOVAC: Nemci i Francuzi rešili da dotuku F-35

Planeta -

Posle Japana koji je najavio izgradnju svog superlovca do 2030. godine, i Evropljani planiraju da naprave avion kojim će parirati američkom F-35.

Na novom projektu borbenih aviona sarađivaće inače ljutiti konkurenti, francuski proizvođač vojnih aviona Dasalt i evropska multinacionalna aviokompanija Erbas, piše Rojters.

Cilj neočekivane saradnje, sklopljene u sredu na berlinskom aeromitingu je zamena trenutnu generacije Erbasovih jurofajter tajfuna i Dasaltovih borbenih aviona rafal koji su u operativnoj službi od početka 2000. godina, novim borbenim avionima do 2040. godine.

Iako tačan koncept borbenog aviona nije predstavljen, direktor francuskog proizvođača Erik Trapijer tvrdi kako novi avion neće biti kopija američkog F-35 aviona, već je projekt zamišljen puno ambicioznije.

Prema pisanju Rojtersa, uz borbeni avion, u projektu koji je deo programa pod nazivom Future Combat Air System, plan je da se proizvode i bespilotne letelice, kao i da se osigura umreženost i zaštite komunikacije svih aviona.

Da su Erbas i Dasalt i dalje rivali, ali i da je Erbas spreman na kompromise, naglasio je Dirk Hoke, šef Erbasovog dela za obranu, a Trapijer je istaknuo da još predstoji odluka o tome koja će fabrika preuzeti koji sektor proizvodnje.

Isto tako, imajući na umu širu geopolitičku sliku, "brak“ između Nemaca i Francuza sklopljen je i zbog budućnosti evropskog vazdušnog i oružanog sastava koji nije moguće graditi kupovinom američkih aviona. "Ne mislim da kupovina američkih proizvoda, od strane evropskih zemalja, doprinosi strateškoj autonomiji“, naglasio je Trapijer.

Kurir.rs/Reuters

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track