(VIDEO) ZATVORENIK KOJI JE PROMENIO POL TUŽI ZATVOR: Ne daju mi da budem veštica!
Foto: AP / North Carolina Department of Public Safety

traži posebne uslove

(VIDEO) ZATVORENIK KOJI JE PROMENIO POL TUŽI ZATVOR: Ne daju mi da budem veštica!

Planeta -

Transrodni zatvorenik rešio je da tuži zatvor u Severnoj Karolini, SAD, jer kako kaže, krši njegova prava da se bavi veštičarenjem.

Dženifer En Džesmin tuži muški zatvor Lejnesboro zbog kršenja njenog ustavnog prava jer joj određuje kada, gde i kako da upražnjava Viku (WICCA), religiju zasnovanu na starim paganskim verovanjima, stoji u tužbi.

Dženifer navodi da je hrišćanima i Indijancima u zatvoru dozvoljeno da upražnjavaju svoje religijske obrede i običaje, dok je zatvorski kapelan nju sprečavao u veštičarenju.

Dženifer takođe tvrdi da je zatvor odbio da joj obezbedi neohodnu hranu koju zahteva Vikanski način ishrane.

Državna politika kaže da su zatvori Severne Karoline dužni da obezbede uslove za upražnjavanje obreda priznatih religija. Oni koji žele da praktikuju religiju koja nije priznata u zatvorskom sistemu, moraju da popune formular za koji Dženifer kaže da je popunila još pre mesec dana.

Pored hrane, ona je tražila da joj se obezbedi i odgovarajuća odeća zajedno sa obrednim predmetima koji su joj neophodni za rituale koje bi izvodila dva puta nedeljno.

foto: Shutterstock

"Njena religija nije samo religija. To je njen način života. To je put koji je izabrala", navodi se u tužbi.

Tužbom se traži suđenje i obeštećenje u visini od 1 dolara od svakog kapelana. Dženifer, nekada Dvejn Foks, služi 16-godišnju kaznu zbog seksualnog napada.

Kurir.rs / Fox News

Foto: AP / North Carolina Department of Public Safety

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track