Najnovije vesti

(FOTO) SAD, FRANCUSKA I BRITANIJA BOJKOTUJU: Rusija u OPCW dovela svedoke da je hemijski napad u Dumi režiran!
Foto: AP / Peter Dejong

U hagu

(FOTO) SAD, FRANCUSKA I BRITANIJA BOJKOTUJU: Rusija u OPCW dovela svedoke da je hemijski napad u Dumi režiran!

Planeta

Rusija je danas u sedište međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu (OPCW) dovela navodne svedoke hemijskog napada u Siriji koji će se obratiti javnosti, što su Velika Britanija i Francuska kritikovale kao trik i "opscenu maskaradu".

U sedište OPCW došlo je oko 15 Sirijaca, među kojima je najmanje troje dece, a Rusija je navela da će oni objasniti da su "pravi svedoci režiranog hemijskog napada" na grad Dumu kod Damaska 7. aprila, navodi AP.

foto: AP / Peter Dejong

Njihovo obraćanje bojkotovaće SAD, Francuska i Velika Britanija, koje za taj napad krive vladu sirijskog predsednika Bašara Asada, čiji je Moskva saveznik, dok Sirija i Rusija odbacuju optužbe.

Francuski ambasador u Holandiji Filip Lalio rekao je danas da "ta opscena maskarada nije iznenađenje od sirijske vlade, koja sopstveni narod masakrira i napada gasom poslednjih sedam godina".

foto: AP / Peter Dejong

Britanski ambasador Piter Vilson rekao je da on i druge zapadne zemlje neće prisustvovati obraćanju navodnih svedoka napada.

Istražitelji OPCW juče su drugi put posetili Dumu i prikupljali uzorke s nove lokacije koji će biti poslati na analizu.

Navodni napad hemijskim oružjem inicirao je oštar diplomatski sukob Zapada sa Sirijom i Rusijom. Sirijska vlada negira da je ikad koristila hemijsko oružje i zajedno sa saveznicom Rusijom tvrdi da je napad režiran.

Kurir.rs / Beta

Foto: AP / Peter Dejong

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...