(VIDEO) AMERIKANCI GUBE U TRCI ZA NAJSMRTONOSNIJIM ORUŽJEM: Daju milijardu dolara da nabave ono što RUSI VEĆ IMAJU!
Foto: AP/EPA

ŽESTOKO

(VIDEO) AMERIKANCI GUBE U TRCI ZA NAJSMRTONOSNIJIM ORUŽJEM: Daju milijardu dolara da nabave ono što RUSI VEĆ IMAJU!

Planeta -

Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina uveliko razvijaju hipersonične rakete.

Peking i Moskva su već rekli da su uspešno razvili njihove verzije ovog zastrašujućeg oružja za koje tvrde da može putuje brže od brzine zvuka i vešto izbegava sve postojeće odbrambene sisteme.

Kao odgovor na to, SAD su iz vojnog budžeta izdvojile 928 miliona dolara za američke vazdušne snage. Tačnije, gigant "Lokhid Martin" bi trebalo da razvije svoju verziju hipersoničnih raketa. Kako prenose britanski mediji, SAD kasni iza Rusije nekoliko godina.

18. aprila Pentagon je u saopštenju rekao da je "Lokhid Martin" obezbedio ugovor od 928 miliona dolara za izgradnju nedefinisanog broja hipersoničnog konvencionalnog oružja za američku vojsku. Pentagon je izjavio da će kompanija kreirati “hipersonično konvencionalno oružje.“

Prema ugovoru, gigant će biti odgovoran za “dizajn, razvoj, inženjering, sisteme integracije, testiranje, logističko planiranje, i integracionu podršku aviona za sve elemente hipersoničnog, konvencionalnog, vazdušnog oružja.“

Nenuklearna raketa će biti ispaljena sa ratnih aviona i biće je teško pratiti zbog njene sposobnosti da promeni pravac u sredini leta kako bi izbegla predvidive lukove. Razvoj će se obaviti u severnom gradu u Alabami, Hantsvil, koji je nazvan “raketni grad,“ jer je tu započeo američki raketni program.

19. aprila je zamenik sekretara odbrane za istraživanje i inženjering, Majk Grifin, rekao da je Kina izgradila “prilično zreo sistem“ za hipersoničnu raketu, naglašavajući: “Mi, sa današnjim odbrambenim sistemima, nećemo videti da te stvari dolaze“.

Hipersonično oružje moglo bi dosadašnji način ratovanja da okrene naglavačke jer je vrlo teško odbraniti se od njega zbog velike brzine koju razvija. Pošto "putuju" i po nekoliko hiljada kilometara na sat, hipersonični projektili ne bi uopšte morali da imaju eksplozivne bojeve glave da bi prouzrokovali veliku štetu.

Rusija je izjavila da njihov haj-tek hipersonični raketni sistem može da nosi nuklearno oružje, a šira produkcija počeće krajem ove godine.

foto: EPA

Oružje je dizajnirano kao intekontinentalni balistički raketni sistem nove generacije. Iako radi po istom principu kao uobičajeni raketni sistemi, razvija brzinu 20 puta veću od brzine zvuka pre nego što pogodi metu.

Ugovor "Lokhid Martina" za razvoj hipersoničnog oružja je usledio posle zvanične izjave Rusije da je Moskva već razvila i dobila takve rakete.

Kurir.rs/Express.co.uk Foto: AP/EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track