(VIDEO) NARKO-KARTELI PRETVORILI ŠUME U OPASNE FABRIKE: Evo šta u njima grade i ne žale para,  a policija je na mukama!
Foto: Printscreen Youtube

posebna industrija

(VIDEO) NARKO-KARTELI PRETVORILI ŠUME U OPASNE FABRIKE: Evo šta u njima grade i ne žale para, a policija je na mukama!

Planeta -

Guste kolumbijske šume služe kao idealna kulisa za krijumčare droge. Proteklih 25 godina u njima kriju svoju posebnu proizvodnju, ali nije reč o preradi droge već o izradi podmornica.

Naravno nije reč o nekim starim 'krntijama' jer njihove podmornice prate razvoj tehnologije i koštaju čitavo bogatstvo. U srcu džungle grade se električne podmornice. Taj tehnološki napredak kolumbijskih krijumčara droge nije prošao neprimećeno, ni kod policije. Kad su uhvatili jednu takvu podmornicu otkrili su da je pokreće manji, tiši električni motor sa više od 100 baterija.

Mesto proizvodnje, bez obzira što se nalazi duboko u džungli, prava je fabrika. Imaju sve potrebne materijale, radnu snagu pa čak i ruske dizajnere koji im pomažu u proizvodnji. Najčešće su napravljene od drveta, prosečne su dužine oko 30 metara, prekrivene fiberglasom i polimerom kako bi bile neuhvatljive za radare.

Naoko prosečne, ove snažne podmornice mogu da prevezu čak osam tona tereta. Budući da je najčešće reč o kokainu, podmornice zapravo vrede 200 miliona dolara, što je prosečna ulična vrednost te količine kokaina. Lepa je to svota novca, ali da bi se zaradilo, osim kokaina, potrebno je imati i 2 miliona dolara koliko, prosečno košta izrada takve podmornice. Tehnološki su opremljene i za duboke zarone, no u većini slučajeva plove pri vrhu površine mora, a skrivaju se zahvaljujući bojama. Opremljene su i prostorom za nekoliko članova posade.

U Kolumbiji je 2016. godine proizvedeno 910 tona kokaina, što je povećanje od 32 posto u odnosu na 2015. godinu, pokazuju podaci američke agencije za suzbijanje droga (DEA). Po nekim procenama, čak trećina te ogromne količine kokaina prevozi se upravo u ovakvim podmornicama. Potraga za njima nije laka, pa tako ni ne čude podaci kako se samo 25 posto ovakvih podmornica otkrije, presretne. Nije samo izazov otkriti takve podmornice, već i uhvatiti ih. Naime, podmornice je jako teško otkriti zbog toga što radari ne mogu da ih pronađu.

"Frustrira nas činjenica što često znamo gde se otprilike nalaze, ali nemamo nikoga ko bi mogao da ih uhvatiti", rekao je Erik Sojkan iz američke agencije za bezbednost.

Kada ih i uhvate podmornice su najčešće prazne, zbog posebne taktike koju upotrebljavaju krijumčari. Oni naime uz podmornicu vežu još jedan brod koji se nalazi na dubini od oko 30 metara ispod površine. Kada ih otkriju, privezani brod opremljen šifriranim odašiljačem potope.

Kada prođe opasnost, lociraju teret i nastavljaju sa planiranom isporukom. I krijumčari i oni koji pokušavaju da ih uhvatei svakodnevno rade na razvoju tehnologija kako bi preduhitrili jedni druge. No u ovim igrama bez granica, čini se zasada pobeđuju krijumčari, koji uz pomoć podmornica snabdevalu bogato svetsko tržište kokaina.

Kurir.rs/Express.hr

Foro printscreen Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track