POMPEO PRETI TURSKOJ SANKCIJAMA! ČAVUŠOGLU MU ODBRUSIO: To kod nas ne prolazi!
Foto: Printscreen Tweet

pucanj u prazno

POMPEO PRETI TURSKOJ SANKCIJAMA! ČAVUŠOGLU MU ODBRUSIO: To kod nas ne prolazi!

Planeta -

"Turska neće prihvatiti jezik sankcija u vezi sa isporukama ruskih sistema S-400, s njom ne može tako da se razgovara", izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu posle razgovora sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom na marginama sastanka ministara inostranih poslova NATO-a u Briselu.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel izjavio je ranije da bi kupovina S-400 od Rusije mogla negativno da utiče na isporuku američkih borbenih aviona pete generacije F-35 Turskoj.

„Razgovarao sam na temu S-400 s Pompeom. Rekao sam mu da su nam potrebni ovi sistemi. Proces u vezi sa S-400 bio je okončan pre sankcija uvedenih Rusiji… Razgovor ’ako ti kupiš S-400, primenićemo sankcije‘ — kod nas ne prolazi. Posao sa S-400 je završen, ali i dalje imamo potrebu za sistemima protivvazdušne odbrane. Ako od naših saveznika dobijemo dobru ponudu za ’patriot‘ ili neki drugi sistem, razmotrićemo je“, izjavio je šef turske diplomatije.

U decembru prošle godine u Ankari predstavnici Rusije i Turske potpisali su kreditni sporazum o isporukama S-400. Prema saopštenju Sekretarijata Ministarstva odbrane Turske, Ankara će kupiti dve baterije ovog kompleksa, kojima će upravljati turski personal.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto printscreen Tweet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track