Najnovije vesti

(VIDEO) ZAŠTO POLITIČARI TOLIKO VOLE DA SE DRŽE ZA RUKE? Ova rukovanja velikih državnika su promenila svet
Foto: Kurir.rs/Printscreen Youtube

istorijski trenuci

(VIDEO) ZAŠTO POLITIČARI TOLIKO VOLE DA SE DRŽE ZA RUKE? Ova rukovanja velikih državnika su promenila svet

Planeta

Za samo nekoliko dana nekoliko svetskih političkih lidera privuklo je pažnju javnosti svojim gestovima, tačnije načinom na koji su pokazali svoju bliskost.

Burne reakcije izazvao je i susret američkog i francuskog predsednika Donalda Trampa i Emanuel Makrona.

Oni nisu prvi političari koji su se šetali držeći se za ruke. Za britansku premijerku Terezu Mej se kaže da je prva pokrenula držanje za ruke sa američkim predsednikom.

Tu je i momenat kada bivši američki predsednik Džordž Buš mlađi šeta sa saudijskim kraljem Abdulahom držeći se za ruke.

Dvojica holandskih političara su 2017. godine takođe prošetali držeći se za ruke u znak podrške gej paru koji je bio napadnut.

Najbrojnije komentare, međutim, izazvao je jučerašnji susret severnokorejskog i južnokorejskog lidera Kim Džong una i Mun Džae ina koji su granicu između dve Koreje prelazili držeći se za ruke.

 

Tim povodom podsećamo na druga važna istorijska rukovanja, koja su obeležila period za nama.

 

El-Sadat i Begin

 

Egipatski predsednik Anvar el-Sadat 19. novembra 1977. godine postaje prvi arapski šef države koji je posetio Izrael od osnivanja te države 1948. i brojnih ratova sa Arapima.

 

Saqdat stiže na aerodrom Lod, blizu Tel Aviva, u dvodnevnu posetu. Ispred aviona čekaju ga izraelski kolega Efraim Kacir i premijer Menahem Begin. Njih trojica se rukuju, jedva vidljivo iza gomile fotografa i obezbeđenja.

 

Anvar el-Sadat žestoko je kritikovan u arapskom svetu zbog posete Izraelu i ubili su ga egipatski islamisti 1981. godine.

 

Miteran i Kol

 

Francoa Miteran i Helmut Kol, sa rukom u ruci u Duomonu slavili su francusko-nemačko prijateljstvo na tlu na kojem su njihove dve nacije nekada ratovale.

Bilo je to u septembru 1984. godine, 70 godina nakon početka Prvog svetskog rata. Miteran i Kol učestvuju na velikoj svečanosti u čast žrtvama. Nakon počasti odane poginulima čiji posmrtni ostaci leže u kosturnici, dvojica državnika stala su ispred odra pokrivenog nemačkom i francuskom zastavom.

 

Na kraju nemačke himne, Kol i Miteran uhvatili su se za ruke u simboličnom gestu iznad grobnice.

 

Arafat i Rabin

 

U Vašingtonu 13. septembra 1993. godine, izraelski premijer Jicak Rabin i palestinski zvaničnik Jaser Arafat, dva zakleta neprijatelja, pod okom američkog predsednika Bila Klintona "pečate" svoj težak savez.

 

Tog dana na travnjaku Bele kuće potpisana je Deklaracija o načelima palestinske autonomije u trajanju od pet godina, prethodno dogovorena u Oslu.

Klinton se okreće prema Rabinu i stikla mu ruku, a potom Arafatovu.

 

Palestinski lider vidno oklevajući pruža ruku izraelskom premijeru. I Rabin kao da kratko okleva, ali prihvata pruženu ruku, izazvavši aplauz i uzvik prisutnih.

 

Danas je rešenje izraelsko-palestinskog sukoba još uvek na mrtvoj tački.

 

Kraljica Elizabeta i Mekginis

 

U simbolički nabijenom trenutku za mirovni proces u Severnoj Irskoj, britanska kraljica Elizabeta II sastaje se Martinom Mekginisom, nekadašnjim vrhovnim komandantom u paravojnoj Irskoj republikanskoj armiji.

 

IRA je želela da prekine britansku vladavinu pokrajinom i pripoji je Republici Irskoj. Mekginis je kasnije postao jedna od osoba koja je pomogla u pregovaranju oko prekida nasilja.

Mekginis, tada zamenik severnoirskog premijera rukovao se sa kraljicom tokom njene posete pokrajini 2012. godine.

 

Bio je to gest pomirenja koji bi nekada bio nezamisliv sa Mekginisovom militantnom prošlošću.

 

Obama i Raul Kastro

 

Američki predsednik Barak Obama neočekivano je pružio ruku kubanskom kolegi Raulu Kastru 2013. u Južnoj Africi na državnom ispraćaju Nelsonu Mandeli.

 

Na stadionu u Sovetu, Obama se upitio ka govornici kako bi održao govor i stiska usput ruke zvanicama, među kojima je Raul Kastro. Snimci južnoafričke televizije prikazuju kako razmenjuju i nekoliko reči.

Iako su dve zemlje prekinule diplomatske odnose 1961. i znale samo za neprijateljstva, nakon tog neplaniranog gesta uslediće neočekivano zbližavanje među nekadašnjim neprijateljima, kao i zvanična obnova diplomatskih odnosa.

 

Kurir.rs/Vijesti.me/Tanjug

Foto: Kurir.rs/Printscreen Youtube

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...