Najnovije vesti

(VIDEO) DRŽITE LOPOVA: Saudijci prave od Irana babarogu, jer ih UŽASAVA JEDAN POTEZ AMERIKE
Foto: Epa, FonetAP

lukavo

(VIDEO) DRŽITE LOPOVA: Saudijci prave od Irana babarogu, jer ih UŽASAVA JEDAN POTEZ AMERIKE

Planeta

Saudijska logika se zasniva na principu proizvodnje jakih neprijatelja, a istim je principom vođena i njena spoljna politika.

Što je uzrok saudijskom rivalstvu s Iranom? Pokušava li saudijski princ Mohamed bin Salman da izvozi unutrašnju krizu svoje zemlje, ili pak Iran pokušava da proširi svoj uticaj na Bliskom istoku, i oživi persijski nacionalizam i proširiti šiitski islam po celoj regionu.

 

Saudijski političari, a posebno moćni saudijski prestolonaslednik Bin Salman, često spominju zastrašujuću iransku pretnju. Ali činjenica je da spoljna politika Saudijske Arabije proizlazi, prije svega, iz njene domaće politike. Bin Salman je svestan kako je prisustvo opasnog neprijatelja ključ njegove sopstvene snage.

 

Odnosi ove dve države oscilirali su ranije između ravnodušnosti, neprijateljstva, zbližavanja i napetosti. Novi saudijski vođa Bin Salman izgleda je odlučan u intenziviranju sukoba sa Iranom i u tom smjeru nastavlja da izražava sve veću zabrinutost zbog iranske ekspanzije i uticaja u arapskom svetu i šire. Bin Salman koristi rivalitet sa Teheranom kako bi skrenuo pažnju sa kriza i problema u svojoj državi, ali istu stvar radi i Iran.

Nakon Iranske revolucije 1979. godine ta zemlja je krenula s izvozom svoje vrste revolucionarnog Islama. Nakon osnivanja islamske republike saudijski suniti su postali još odlučniji u uspostavljanju svoje verzije islamske države. Saudijska Arabija izvozila je vehabijski pokret širom Afrike, Azije, pa čak i Evrope, gde su se nadmetali sa Iranom za pridobijanje muslimana. Saudijski verski službenici pooštrili su svoju antišiitsku retoriku, na šta su Iranci odgovorili smanjivanjem šijitske dimenzije i pozivanjem na panislamska, antiimperijalna i antizapadna osećanja kako bi pridobili što više muslimana.

 

Ali situacija se sada promenila. Bin Salman se koncentrisao na držanje Irana u izolaciji kako bi odvratio pažnju od domaćih problema. Radi na konsolidaciji svoje vlasti i koncentriše svu moć u svojim rukama kako bi samostalno mogao da donositi glavne političke odluke, čime bi marginalizovao brojne ambiciozne prinčeve. Još krajem prošle godine uhapsio je određeni broj viših članova kraljevske porodice pod izgovorom borbe protiv terorizma.

Al Džazira tvrdi kako se unutrašnji problemi Saudijske Arabije i drugih država Zaliva najbolje vide u političkim žalbama, nejednakosti i nezaposlenosti mladih. U međuvremenu, Bin Salman se fokusira na antiiransku retoriku i obećanja da će smanjiti uticaj te države u Bahreinu, Jemenu, Libanu, Siriji i Iraku, čime želi da stvori situaciju nalik ratnoj, kako bi što lakše ućutkao unutrašnja neslaganja. Uz to, saudijski vođa preuveličava pretnju od Irana i predstavlja sebe kao spasitelja Saudijske Arabije i šireg arapskog regiona od iranskih ambicija, koje žele da ožive persijski nacionalizam i šire šiitsko učenje.

 

Saudijska Arabija nastoji da ojača svoje vojne kapacitete i predstavi sebe kao jedinu regionalnu silu lojalnu SAD, koja je spremna voditi politiku i strategije povoljne za američke interese. Najgora noćna mora Saudijske Arabije jeste strah da će je SAD napustiti u korist novog regionalnog partnera.

Bin Salman pojačao je svoju antiiransku retoriku i demonizovanje te države tokom učestalih poseta Sjedinjenim Američkim Državama. Okrivio je Iran za širenje radikalizma u Saudijskoj Arabiji, globalni terorizam i pojavu Islamska država. Prebacio je odgovornost na Iran za osnivanje nasilnih sektaških milicija koje terorišu sunitsko stanovništvo u Iraku i Siriji, opisujući iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hameneija kao novog Hitlera.

 

Zbog svojih unutrašnjih problema Saudijska Arabija pokušava da smanji mogućnost reintegracije Irana u međunarodnu zajednicu i smatra da će se sukob između dve zemlje razrešiti tek onda kad se unutrašnji problemi smire ili nestanu.

 

“Možda bi se pojavio neki novi svet kad bi se Kraljevina osetila sigurnom na unutrašnjem planu i krenula prema predstavničkoj vladi koja rešava domaće probleme konsenzusom, a ne prebacivanjem krivice na spoljne neprijatelje zbog vlastitih nedostataka”, zaključila je novinarka al-Rašid.

 

Kurir.rs/Al Džazira

Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...