ISTORIJSKA POSETA PATRIJARHA KIRILA TIRANI: Za čvršće veze hrišćana Rusije i Albanije
Foto: EPA

saradnja

ISTORIJSKA POSETA PATRIJARHA KIRILA TIRANI: Za čvršće veze hrišćana Rusije i Albanije

Planeta -

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril prisustvovao je danas liturgiji u Saboru Vaskrsenja Hristovog u Tirani i poručio da njegova poseta Albaniji otvara novo poglavlje prijateljskih odnosa između dve zemlje.

Kiril, koji je juče doputovao je u trodnevnu posetu Albaniji, što je prva poseta jednog poglavara Ruske pravoslavne crkve toj zemlji, osvrnuo se i na progone sveštenika za vreme bivšeg režima u Albaniji, prenosi portal Albaninannews.

"Nasuprot Ciljevima, koje su postavili progonitelji, religija je ta koja je vaskrsnula jer je krv mučenika seme hrišćanstva", rekao je patrijarh Kiril i pohvalio poglavara Albanske pravoslavne crkve, arhiepiskopa Anastasija zbog njegovog doprinosa u obnovi crkava, koje su uništene za vreme bivšeg režima, koji je zabranio sve religije u Albaniji.

Ruski patrrijarh Kiril i albanski arhiepiskop Anastasije
Ruski patrrijarh Kiril i albanski arhiepiskop Anastasijefoto: EPA

Patrijarh Kiril zauzeo se za "čvršće veze" s pravoslavcima u Albaniji, zemlji s većinskim muslimanskim stanovništvom, prenela je Hina.

"Mi, pravoslavni hršćani koji živimo u različitim zemljama, imamo iste vrednosti i moramo po njima živeti", rekao je poglavar Ruske pravoslavne crkve na liturgiji, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika.

Patrijarh Kiril u Albaniji
Patrijarh Kiril u Albanijifoto: EPA

Patrijarh Kiril, koji je juče sleteo je na međunarodni aerodrom Majka Tereza u Tirani, gde ga je dočekao poglavar Albanske pravoslavne crkve, arhiepiskop Anastasije, rekao je tada da je to "prva istorijska mirovna poseta od izuzetnog značaja".

Ruski patrrijarh Kiril
Ruski patrrijarh Kirilfoto: EPA

Patrijarh Kiril planira da se tokom posete sastane i sa predsednikom i premijerom Albanije, preneo je ranije AP.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track