(VIDEO) ČELIČNI OBRUČ OKO KIMA: Njih 12 su živi štit Džong-una, jači od METKA! Regrutuju ih ko male, nemaju imena već IDENTIFIKACIONI BROJ...
Foto: Reuters

oni čuvaju severnokorejskog lidera

(VIDEO) ČELIČNI OBRUČ OKO KIMA: Njih 12 su živi štit Džong-una, jači od METKA! Regrutuju ih ko male, nemaju imena već IDENTIFIKACIONI BROJ...

Planeta -

Istorijski susret severnokorejskog lidera Kim Džong-una i južnokorejskog predsednika Mun Džae-ina, južno od demilitarizovane zone između dve Koreje, po mnogo čemu će biti upamćen, a jedna od svakako najupečatljivijih stvari u tom smislu su Kimovi telohranitelji, koji su odmah postali hit na društvenim mrežama.

Svi svetski mediji su preneli vest o njegovoj ličnoj sviti koja se od njega nije odvajala, a obraćali su pažnju na apsolutno svaki detalj.

Telohranitelji su proveravali prostorije za sastanke da bi proverili da nema eksploziva i uređaja za prisluškivanje. Stolica na kojoj je sedeo Kim je pre toga bila dezinfikovana, a za to se pobrinulo lično obezbeđenje.

Mnogi su komentarisali da su jako dobro obučeni, a ženskom oku nije promakla ni činjenica da su neki veoma lepi i zgodni.

Kimovo obezbeđenje je pažljivo odabrano: po fizičkoj spremi, izgledu, "snajperskim sposobnostima" i boraličkim veštinama, kako im "ne bi ni mrav promakao".

Posle toga su svi želeli da saznaju više o ovom momcima koji svojim životom čuvaju lidera Severne Koreje Kim Džong-una.

Ovi telohranitelji su deo Vrhovne garde koja je zadužena da štiti vladajuću porodicu Severne Koreje. Trenutni komandant garde je Jun Džong-rin.

Po zvaničnoj istoriji, ova garda je učestvovala u Korejskom ratu, a njene jedinice su "izrodile" čak 72 "heroja rada" i 28 "heroja republike".

foto: EPA

Prve jedinice su nastale 1946. godine, a od 1970. godne do polovine devedesetih bili su deo Odeljenja državne bezbednosti.

Kim Džong-il je reorganizovao gardu tako što je otpustio više desetine oficira i proširio svoju grupu privatnih telohranitelja za 200 ljudi i nazvao ih "Jedinica 2.16".

Ova garda spada pod kontrolu Korejske narodne armije i podeljena je na približno šest odeljenja, tri borbene garde, nekoliko odeljenja telohranitelja i jedan građevinski bataljon. Jedinica ima između 95.000 i 120.000 zaposlenih.

Telohranitelji se dele na dve grupe: Odeljenje 1 koje štiti Kim-il Sunga i Odeljenje 2 koje štiti Kim Džong-ila. Pretpostavlja se da Kim ima svoju ličnu gardu za zaštitu.

Komanda garde ima kampove širom zemlje, obično blizu zvaničnih rezidencija i ima jako uporište u Pjongjangu.

Garda nadgleda vojne i partijske ličnosti da bi osigurala bezbednost porodice Kim. Ove jedinice koriste i artiljerijska i oklopna vozila da bi zaštitili rukovodstvo zemlje.

Prema svedočenjima Li Jang-kuka, regruti za gardu se pronalaze u srednji školama nakon čega sledi pregled.

Fizički preduslovi su da regrut nema ožiljke na licu i da ima proporcionalno građeno telo. Potencijalnim kandidatima se proverava porodična istorija, kao i partijska odanost.

Jednom kada budu izabrani, članovi dobijaju identifikacioni broj, dok im se svi ostali brišu, a kontakt sa porodicom je zabranjen. Samo jedan član u porodici može da radi kao telohranitelj.

Regruti zatim idu u posebne kampove za obuku koja traje i do dve godine. Obuka obuhvata tekvondo, stražarenje, marševe od 25 km i taktike tokom posebnih operacija.

Prema rečima Oh Jang-nama, bivšeg člana Odeljenja za državnu bezbednost, Vrhovna garda je objavila knjigu o obuci na 300 strana sa detaljima ranijih zadataka.

Kurir.rs/Frans pres

Foto: Reuters, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja