NIŠTA NE DIRATI: Putin i Makron za očuvanje nuklearnog sporazuma s Iranom
Foto: EPA, Reuters

TELEFONSKI RAZGOVOR

NIŠTA NE DIRATI: Putin i Makron za očuvanje nuklearnog sporazuma s Iranom

Planeta -

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emanuel Makron složili su se da je neophodno očuvati i u potpunosti primeniti nuklearni sporazum s Iranom, saopštio je danas Kremlj.

Makron je pozvao Putina i obavestio ga i o ishodu svoje posete SAD i razgovorima koja je imao oko nuklearnog sporazuma s Iranom.

Francuski predsednik je tokom posete SAD izjavio da Pariz smatra da je neophodno raditi na novom nuklearnom sporazumu s Teheranom, koji bi uključivao i iranski program balističkih raketa i uopšte stabilizaciju situacije u regionu.

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Rusija, Kina, SAD, Velika Britanija i Francuska) i Nemačka postigle su u julu 2015. nuklearni sporazum s Iranom, kojim se predviđa da ta zemlja ograniči svoj nuklearni program i stavi ga pod međunarodni nadzor u zamenu za postepeno ukidanje sankcija.

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif ocenio je nedavno kao neprihvatljiv zahtev američkog predsednika Donalda Trampa za izmene nuklearnog sporazuma.

Tramp je, inače, najavio da će, ukoliko evropski saveznici do 12. maja ustanove da u nuklearnom sporazumu sa Iranom postoje "strašni propusti", on odbiti da produži dogovor o ublažavanju američkih sankcija Iranu.

Kurir.rs/Tanjug/Tass

Foto: EPA, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track