POZNATI NAUČNIK (104) ODLAZI U ŠVAJCARSKU NA EUTANAZIJU: Žao mi je što sam ovoliko živeo, nisam srećan...
Foto: Youtube/Printscreen

SLUČAJ PRIVUKAO VELIKU PAŽNJU

POZNATI NAUČNIK (104) ODLAZI U ŠVAJCARSKU NA EUTANAZIJU: Žao mi je što sam ovoliko živeo, nisam srećan...

Planeta -

Najstariji australijski naučnik, poznat po tome što je njegov univerzitet hteo da ga penzioniše u 102. godini, otputovaće početkom maja u Švajcarsku kako bi okončao život, ponovo pokrećući javnu raspravu o eutanaziji.

Dejvid Gudal (104), nije u terminalnoj fazi bolesti, ali kvalitet života mu je toliko loš da je odlučio da ode u agenciju za eutanaziju u Bazelu.

"Jako mi je žao što sam doživeo toliku starost", rekao je ekolog u razgovoru za televiziju. "Nisam srećan. Želim da umrem. I nije to tužno, tužno je ako se to nekome brani", dodao je.

"Mislim da neko star poput mene mora da ima puna građanska prava, uključujući pravo na asistirano samoubistvo", istakao je Gudal.

Eutanazija je ilegalna u većini zemalja sveta, a u Australiji je bila zabranjena sve dok je savezna država Viktoria nije legalizovala prošle godine.

Međutim, zakon, koji stupa na snagu u junu 2019, odnosi se samo na mentalno zdrave pacijente u terminalnoj fazi bolesti, kojima je prema prognozama ostalo manje od šest meseci života.

foto: Youtube/Printscreen

O eutanaziji se raspravljalo i u ostalim australijskim državama, ali su predlozi odbijeni.

Organizacija "Egzit internešenel", koja organizuje Gudalovo putovanje, kaže kako je nepravedno da "najstariji i najugledniji australijski državljani moraju da putuju na drugu stranu sveta da bi dostojanstveno umrli".

"Spokojna, dostojanstvena smrt pravo je svih koji to žele. I ne bi trebalo da napuštaju dom kako bi to ostvarili", navodi se.

Aktivisti su pokrenuli kampanju "GoFundMe" kako bi Gudal i njegov asistent mogli da avionsku kartu u ekonomskoj zamene za onu u biznis klasi. Dosad su skupili više od 17.000 australijskih dolara (13.000 američkih).

Gudal, počasni istraživač na Univerzitet Edit Kovan u Pertu, postao je međunarodno poznat kada ga je uprava fakulteta 2016. proglasila nesposobnim za rad. Posle pobune i podrške naučnika širom sveta, odluka je povučena.

Gudal je autor desetina naučnih članaka, a odnedavno se posvetio pisanju recenzija za različite ekološke časopise.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) NIKADA NE OKREĆI LEĐA KAUBOJU! Naoružanog lopova naučio pameti za vjek i vjekov!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track