(VIDEO) ZAŠTO JE KIMOVA PONUDA ZLATA VREDNA: Novi podaci šokirali javnost o stanju severnokorejskih nuklearnih postrojenja!
Foto: Youtube/Printscreen

denuklearizacija

(VIDEO) ZAŠTO JE KIMOVA PONUDA ZLATA VREDNA: Novi podaci šokirali javnost o stanju severnokorejskih nuklearnih postrojenja!

Planeta -

Severnokorejski poligon za nuklearna testiranja je u potpunosti operativan, objavljuju stručni sajtovi i time potkrepljuju sličnu izjavu severnokorejskog lidera.

Pjongjang je ponudio da trajno zatvori Punđi-Ri poligon za nuklearne probe u maju u prisustvu međunarodnih posmatrača i novinara. Ponuda dolazi nakon što su dve Koreje dogovorile potpunu denuklearizaciju poluostrva tokom istorijskog samita između predsedenika dve države.

"Dva planinska područja za koje postoje podaci u potpunosti su operativna, i na njima se mogu vršiti dalji podzemni nuklearni testovi," tvdri sajt 38North nakon analiziranja novih satelitskih snimaka.

U izveštaju se takođe potvrđuje da su dva centralna tunela na lokaciji u dobrom stanju, za razliku od ranijih izveštaja kineskih stručnjaka koji su rekli da je poligon nepovratno oštećen posle šeste i najmoćnije podzemne nuklearne probe Pjongjanga u septembru 2017.

U izveštaju se takođe potvrđuje ranija tvrdnja Kim Džong-una da Pjongjang gasi ne oštećene veš ispravne poligone za nuklearne probe uključujući Punđi-ri centar gde su izvršene svih šest nuklearnih testova.

Kurir.rs/Sidni Morning Herald

Foto: Youtube printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track