(VIDEO) UBIO I SILOVAO DESETINE ŽENA, ALI JE OVOM ČOVEKU ZAGORČAO ŽIVOT: Mladić zbog kalifornijskog manijaka doživeo sudbinu GORU OD SMRTI
Foto: Reuters

sudbina

(VIDEO) UBIO I SILOVAO DESETINE ŽENA, ALI JE OVOM ČOVEKU ZAGORČAO ŽIVOT: Mladić zbog kalifornijskog manijaka doživeo sudbinu GORU OD SMRTI

Planeta -

Popis zločina serijskog ubice i silovatelja Džozefa Džejmsa Deanđela (72) ovih dana bi mogao da naraste za ubistvo još jedne žene i njenog sina. Ronda Viht (24) i njen četverogodišnji sin Donald pronađeni su mrtvi u stanu u Simi Veliju u Kaliforniji 1978. godine.

Istražitelji sada čekaju rezultate DNK testa koji bi mogao da poveže Deanđela, već okrivljenog za 12 ubistva i pedesetak silovanja u Kaliforniji u periodu od 1976. do 1986. godine, sa ubistvom Ronde Viht i njenog sina Donalda, javlja CBS Los Angeles.

Deanđelo je prošle nedelje uhapšen zbog sumnje na niz brutalnih napada u Kaliforniji tokom sedamdesetih i osamdesetih godina. Policija ga je uhvatila zahvaljujući stranicama za utvrđivanje porekla kojima ljudi sami šalju uzorke DNK.

Novi moment se pojavljuje šest meseci nakon što je Kreg Coli, bivši dečko Ronde Viht, posle 38 godina pušten iz zatvora nakon što je pogrešno osuđen za dvostruko ubistvo.

"Zatražili smo poređenje DNK kako bismo ustanovili da li Deanđelov DNKodgovara onome pronađenom na mestu zločina", izjavio je Džozef Mej, zamenik šefa policije u Simi Veliju za CBS.

Coli koji je u to vreme imao 31 godinu, nazvao je policiju da pita što se dogodilo nakon što je čuo vest o ubojstvu. Do kraja dana kasnije je uhapšen, piše San Diego Tribune.

Nakon dva suđenja, osuđen je u januaru 1980. godine na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja. Bivši detektiv Majkl Bender naišao je na slučaj 1989. godine i shvatio da se mnoge stvari ne poklapaju.

Koli je imao alibi za noć u kojoj su se ubbitva dogodila, imao je samo 20 minuta što je premalo za zločine koji su mu se stavili na teret. Policija nije istraživala druge osobe koje su mogle da počine zločin, a nije napravljena ni analiza otisaka prstiju.

Nakon što je posetio Kolija u zatvoru, Bender je sledećih trideset godina proveo pokušavajući dokazati njegovu nevinost. DNK s mesta zločina, za koje se mislilo da su uništeni, pronađeni su i testirani. Rezultati testova su pokazali da se na ćaršavima i odeći nalaze tragovi sperme, krvi i ćelija kože koji pripadaju drugom muškarcu.

Nakon nanovo napravljenih analiza DNK, Koli kome je tada bilo 70 godina, pušten je iz zatvora.

Šef policije Simi Velika David Livingstone za CBS San Diego napominje da između ubistava za koje se tereti Deanđelo i ubistva Vihtovih ima mnogo sličnosti. Deanđelo je silovao žene koje bi bile ostale same kod kuće sa decom ili su bile samohrane majke.

Tokom silovanja žrtve je vezivao određenim vrstama čvorova i tukao je svoje žrtve. Osim toga, pretresao bi stvari u sobama svojih žrtava, kaže Livingston.

"I u slučaju Viht bilo je prekopavanja po stvarima", tvrdi Livingston. "Mnogi slučajevi imaju sličnosti u pogledu nasilja, ali ovo odgovara vremenski i u nvelikoj meri je slično da želimo detaljnije da istražimo i vidimo možemo li da identifikujemo ili da iskljčimo Deanđela kao osumnjičenog.

"Čak i ako DNK ne bude odgovarao, slučaj Deanđelo slučaj nam daje nadu da ako nastavimo da radimo jednog dana ćemo ga rešiti", kaže on.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track