KINA ODLUČNO: Ne popuštamo pred trgovinskim pretnjama Vašingtona! Nema pregovora o ključnim interesima!
Foto: EPA / Wu Hong

uoči sastanka

KINA ODLUČNO: Ne popuštamo pred trgovinskim pretnjama Vašingtona! Nema pregovora o ključnim interesima!

Planeta -

Kina bi pozdravila uspešan ishod predstojećih trgovinskih pregovora sa SAD, ali je u potpunosti spremna na sve ishode i neće pregovarati o ključnim interesima, izjavio je danas neimenovani zvaničnik kineske vlade povodom dolaska američke trgovinske delegacije u Peking.

On je naglasio da razgovori moraju da budu održani na ravnopravnoj osnovi i na obostranu korist i poručio da Peking neće popustiti ni pred kakvim trgovinskim pretnjama Vašingtona niti će prihvatiti bilo kakve preduslove za razgovore, preneo je Rojters.

Američka trgovinska delegacija na najvišem nivou boraviće u četvrtak i petak u Pekingu, u vreme kada traje spor između dve najveće svetske ekonomije.

foto: EPA / Wu Hong

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će uvesti tarife na kinesku robu u vrednosti od do 150 milijardi evra kako bi kaznio Kinu zbog zahteva za zajednički poduhvat i drugih politika koje, tvrdi Tramp, primoravaju američke kompanije da predaju svoje intelektualno vlasništvo kineskim konkurentima, koje podržava država.

Kina je negirala da primorava kompanije da prenose tehnologiju i obećala je da će se odgovoriti na bilo kakve američke tarife.

"U slučaju trgovinskog rata, imamo mnogo veću mogućnost da izdržimo (posledice) nego SAD", tvrdi neimenovani zvaničnik.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Wu Hong

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track