AMERIKANCI TRAŽE OD IRANA ODŠTETU ZA 11. SEPTEMBAR: Zahtevaju 6 milijardi dolara iako niko od terorista nije bio iz Irana!
Foto: Profimedia

odluka federalnog suda

AMERIKANCI TRAŽE OD IRANA ODŠTETU ZA 11. SEPTEMBAR: Zahtevaju 6 milijardi dolara iako niko od terorista nije bio iz Irana!

Planeta -

Američki federalni sud naložio je Iranu da plati 6 milijardi dolara odštete porodicama nastradalih u terorističkom napadu na Njujork 11. septembra 2001. godine jer je, kako se navodi, nekoliko državnih institucija doveo u vezu s pomaganjem teroristima Al Kaide.

Sudija Džordž B. Danijels saopštio je da su Islamska Republika Iran, njena Centralna banka i Revolucionarna garda podgovorne za pružanje pomoći teroristima koji su oduzeli živote hiljadama nevinih ljudi, navodi se.

foto: Profimedia

Kako je rekao advokat koji je zastupao porodice, Federalni sud je ustanovio da je Iran obezbedio materijalnu podršku Al Kaidi.

"Izneseni dokazi su utvrdili da je pružanje materijalne pomoći Al Kaidi od strane Irana bilo glavni uzrok napada 11. septembra" rekao je advokat Robert Hefela.

Kao odštetu bi po ovoj presudi Iran trebalo da plati po 12.5 miliona dolara svakoj supruzi žrtve, po 8.5 miliona dolara roditeljima, isto toliko i deci, i po 4.5 miliona svakom rođaku nastradalih.

foto: Profimedia

Ovo međutim, nije prvi put da sudija Denijels donosi presudu protiv Irana u slučaju 11. septembra. Isto je naredio Teheranu još 2011. godina kao i 2016.

Teheran se još nije oglasio po pitanju poslednje presude, ali je prethodne optužbe odbacio kao besmislene i istakao da niko od terorista koji su pripremali napad nije bio državljanin Irana kao i da nijedna istraga nikada nije dovela Iran u vezu sa napadpom.

Među ljudima koji su označeni kao organizatori napada, njih 15 su bili državljani saudijske arabije, 2 iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, jedan Egipćanin i jedan Libananc.

Presuda je doneta nakon objave da porodice žrtava planiraju da pokrenu tužbu i protiv Saudijske Arabije.

Članovi porodica pogunulih i oni koji su preživeli teroristički napad u Njujorku su još 2003. godine podneli tužbu protiv vlasti Saudijske Arabije tvrdeći da su svesno pomagali otmičarima aviona i podstakli razvoj Al Kaide. Saudijska vlada tada je odlučno odbacila svaku umešanost u napade.

Kurir.rs / Daily Mail

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track