TRAMP O PREGOVORIMA S KINOM: Biće sve u redu, uvek ćemo imati sjajne odnose
Foto: AP

optimističan

TRAMP O PREGOVORIMA S KINOM: Biće sve u redu, uvek ćemo imati sjajne odnose

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp poručio je danas putem tvita da očekuje očuvanje nesmetanih bilateralnih odnosa s Kinom.

"Naš jak finansijski tim je u Kini gde pokušava da ispregovara ravnopravne trgovinske uslove! Radujem se druženju s predsednikom Sijem u ne tako dalekoj budućnosti. Uvek ćemo imati dobar (sjajan) odnos", napisao je Tramp u tvitu.

Trampova poruka dolazi u trenutku kada se dve strane spremaju da otpočnu razgovore u Pekingu o rešavanju sukoba vezanog za trgovinske i ekonomske mere koje su zapretile da gurnu dve zemlje u potpuni trgovinski rat.

Američki predsednik već duže vreme izražava nezadovoljstvo zbog, kako kaže, nepravednih kineskih politika koje dovode do ogromnog trgovinskog deficita SAD-a.

Zvaničnici SAD-a kažu da je delegacija, koju predvodi ministar finansija Stiven Menučin, stigla u Peking na dvodnevni sastanak povodom spora u čijem je epicentru trgovina i tehnologija.

Pregovarački tim, u kom su i državni sekretar za trgovinu Vilbur Ros i trgovinski predstavnik SAD-a Robert Lajtizer, trebalo bi danas i sutra da razgovaraju s kineskim zvaničnicima, koje predvodi Liu Hea, glavni ekonomski savetnik predsednika Si Đinpinga.

U središtu Trampovih kritika hroničnog trgovinskog deficita SAD-a s Kinom je program kineskog predsednika poznat pod nazivom "Made in China 2025", koji ima za cilj da od Kine stvori tehnološku supersilu.

Taj plan u znatnoj meri uključuje subvencionisanje kineskih firmi, međutim, strane kompanije su nezadovoljne zbog zahteva da s kineskim partnerima dele ključne pojedinosti o svojim tehnologijama.

Analitičari smatraju da su tanki izgledi da se napravi neki prodor u pregovorima, s obzirom na snažan rivalitet između dveju strana u strateškim tehnologijama, kao što su poluprovodnici, računarstvo u oblaku, veštačka inteligencija i slično.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja