(VIDEO) PISMA KRIJU TAJNU: Istražitelji će za par meseci otkriti ko je zloglasni serijski ubica Zodijak?
Foto: Youtube/Printscreen

VIŠEDECENIJSKA MISTERIJA

(VIDEO) PISMA KRIJU TAJNU: Istražitelji će za par meseci otkriti ko je zloglasni serijski ubica Zodijak?

Planeta -

Džozef Džejms Deanđelo (72) je uhapšen prošle nedelje. Čak 40 godina posle njegovog prvog zločina, 2016. je FBI ponudio nagradu od 50.000 dolara za informacije koje bi mogle da dovedu do zloglasnog ubice.

Opisali su ga kao belca s plavom ili svetlosmeđom kosom. Tvrdili su kako imaju i njegov DNK.

Policija se sada nada da bi uz pomoć iste tehnologije mogli da uhvate i ubicu Zodijaka. Policija je, naime, pre nekoliko meseci poslala dva Zodijakova pisma u privatnu laboratoriju i nadaju se da će pronaći njegov DNK na poleđini marki ili na kovertama. U narednih nekoliko nedelja bi, nadaju se, trebalo da dobiju DNK profil ubice.

Džozef Džejms Deanđelo
Džozef Džejms Deanđelofoto: EPA

Policija je do sada raspolagala DNK profilima samo osuđenih ljudi. No, u slučaju Džozefa Džejmsa, genetski profil koji su dobili su stavili u bazu DNK profila koja je otvorena za sve i koju vode genealozi amateri. Genealozi vode tu bazu podataka kako bi tražili rođake, a policiji daje mnogo šire mogućnosti nego što su ih imali dosad. Ipak, neki advokati nisu zadovoljni time i boje se zlopotreba, ali policija se nada da će tako rešiti mnogo više nerešenih slučajeva.

Podsetimo, Zodijak je serijski ubica koji je ubijao severnom Kalifornijom kasnih 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog veka. Njegov identitet ni dan-danas nije poznat. Iako je policija ispitala preko 2.500 osumnjičenih, slučaj nikada nije rešen.

Nekoliko njih se isticalo, ali forenzika tog vremena nije bila dovoljno jaka da upre prstom u krivca. Napao je ukupno 8 ljudi, a samo dvoje je preživelo. Zodijak je tvrdio kako je ubio 37 ljudi. Sve je počelo u oktobru 1966. godine u Riversajdu. Narednih godina, proganjao je policajce pozivima, šifriranim porukama, vređanjima.

Što se tiče Deanđela, reč je o muškarcu za koga se sumnja da je 70-tih i 80-tih godina počinio više ubistava i silovanja u Kaliforniji. Zvali su ga "Ubica iz Zlatne države". Uz to, počinio je i više od 100 pljački.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track