ZBOG PRIKRIVANJA SKANDALA: Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Folksvagena
Foto: EPA

DIZELGEJT

ZBOG PRIKRIVANJA SKANDALA: Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Folksvagena

Planeta -

Američko Ministarstvo pravde pokrenulo je krivično gonjenje bivšeg izvršnog direktora nemačkog Folksvagena (VW) Martina Vinterkorna, optužujući ga za učešće u zaveri radi prikrivanja skandala "dizelgejt".

Optužnica, podneta tajno još u martu, otpečaćena je četvrtak, u trenutku kada je Folksvagen držao svoj godišnji sastanak u Nemačkoj.

"Ako pokušate da obmanete SAD, onda ćete platiti visoku cenu", poručio je američki državni tužilac Džef Sešens.

foto: EPA

Vintekorn, koji je pod istragom i u Nemačkoj, podneo je ostavku na poziciju direktora u septembru 2015. godine, samo nekoliko dana nakon što je u američku javnost dospeo skandal sa VW-ovim manipulacijama emisijama štetnih gasova.

Folksvagen je u decembru 2017. godine postigao nagodbu sa američkim Ministarstvom pravde i pristao na isplatu 4,3 milijarde dolara, podseća Rojters, i dodaje da je ta grupacija dogovorila da će vlasnicima dizel vozila u SAD, regulatornim telima i ostalim pogođenim u aferi, isplatiti iznos od preko 25 milijardi dolara.

Nemački VW je saopštio u septembru 2015. godine da je čak 11 miliona njegovih automobila s pogonom na dizel širom sveta opremljeno posebnom vrstom motora koji mogu da lažiraju podatke o emisiji štetnih gasova, nakon što je pokrenuta globalna istraga zbog ovog skandala.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track