BRITANCI MANJINA USRED BRITANIJE: U ovim velikim gradovima migranti su postali većina!
Foto: EPA / Will Oliver

promena demografije

BRITANCI MANJINA USRED BRITANIJE: U ovim velikim gradovima migranti su postali većina!

Planeta -

Tri velika grada u Britaniji prate London u stopu i sada su postali većinski migrantski gradovi.

U gradovima Lečester, Luton i Slau Britanci su postali manjina, odnosno njihova populacija je pala ispod 50 odsto, dok je drugi grad po veličini Birmingem predodređen da postane manjinski engleski grad do kraja ove decenije.

U Lečesteru i Lutonu Britanci čine 45 odsto dok sa istočnim Evropljanima i Ircima, koji su stranici u Britaniji, zajedno čine oko 50 odsto. Ostatak mahom sačinjavaju migranti iz Azije i Afrike. Indusi i Pakistanci čine polovinu stranaca u Barkširu.

foto: Profimedia

Situacija u Londonu najbolje oslikava demografsku katastrofu. Ovde Britanci čine 3.7 miliona ljudi, odnosno samo 44.9 odsto ukupne populacije, dok je istočni deo grada sada samo 17 odsto britanski.

U londonskom naselju Tauer of Hamlest (Tower of Hamlets) populacija migranata iz Bangladeša iznosi 82.000 dok Britanci čine samo 2.000 stanovnika.

Istraživanje univerziteta u Mančesteru otkrilo je da je trećina migranata u Lečesteru došla u Britaniju nakon 2004. godine što pokazuje jačinu nedavnih migrantskih udara na demografiju Velike Britanije.

foto: Profimedia

Ludi Simson, profesor na studijama populacije na univerzitetu u Mančesteru kaže da su podaci do kojih je došao važni za planiranje javnih servisa.

"Moramo da razumemo promene u etničkom sastavu naših zajednica kako bismo bolje razumeli potrebe stanovnika. To se odnosi na mnogo više stvari nego što se na prvi pogled činu, uključujući obroke u školama, brigu o starima, ustanove za kulturu i zabavu, službe za sahrane i mnoge druge infrastrukturne i socijalne projekte" rekao je on.

Kurir.rs /Express.co.uk

Foto: EPA / Will Oliver

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja