ŠARLI EBDO PONOVO PROVOCIRA: Posle tri godine se vratio na Tviter, ovo je prva poruka!
Foto: AP

JASNO

ŠARLI EBDO PONOVO PROVOCIRA: Posle tri godine se vratio na Tviter, ovo je prva poruka!

Planeta -

Francuski satirični nedeljnik Šarli ebdo vratio se na Tviter prvi put od napada na redakciju u januaru 2015. godine, a prva poruka je bila u njihovom duhu.

"Vraćamo se na mrežu s vašim aplauzima i ohrabrenjima da nas psujete", navodi se u poruci i dodaje da "zbog tehničkog incidenta koji se nezavisno od volje redakcije desio u januaru 2015, list je bio primoran da momentalno prekine poruke na Tviteru".

Poslednji tvit Šarli ebdoa bio je emitovan 7. januara 2015. godine, na dan napada na redakciju.

Braća Šerif i Said Kuaši su 7. januara 2015. godine upali u redakciju sataričnog lista gde su ubili 11 poznatih novinara i karikaturista uzvikujući da su "osvetili proroka (Muhameda)".

Medju žrtvama su bili čuveni karikaturisti koji su se potpisivali nadimcima, Kabi, Volinski, Onore i Tinju, kao i bivši direktor redakcije lista Bernar Maris.

Redakcija je posle napada prebačena na nepoznatu lokaciju koja, kako sami novinari navode, liči na bunker sa rešetkama na prozorima i naoružanim obezbeđenjem.

Novinari su naveli da odvajaju mnogo novca za to održavanje. Međutim, uprkos napadu i povremenim anonimnim pretnjama, Šarli ebdo je nastavio sa satirom i kritikom društva insistirajući da nema tabue i da se treba svemu smejati.

Kurir.rs/Beza AFP

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track