(VIDEO) PENTAGON VADI KECA IZ RUKAVA: Amerika ponovo aktivira Drugu flotu da bi Ruse držala na oku!
Foto: Printscreen Youtube

pojačane tenzije

(VIDEO) PENTAGON VADI KECA IZ RUKAVA: Amerika ponovo aktivira Drugu flotu da bi Ruse držala na oku!

Planeta -

U porastu tenzija sa Rusijom, Pentagon je najavio zvanično lansiranje nove pomorske komande i ponovno aktiviranje Druge flote SAD kako bi podstakla prisustvo SAD i NATO u Atlantskom okeanu.

Komandant pomorskih operacija admiral Džon Ričardson izjavio je da će flota, koja je raspuštena 2011. godine, nadgledati snage na istočnoj obali SAD i severni deo Atlantika.

Prema njegovim rečima, u Strategiji nacionalne odbrane koja je objavljena početkom godine jasno se navodi da se ponovo vratila era trke velikih sila.

Portparol Pentagona je rekao da će ova flota biti "osovina Transatlantske bezbednosti".

Odluka odražava rastuće brige širom Evrope i unutar NATO zbog povećanog vojnog prisustva i patroliranja Rusije u atlantskom regionu.

Flota koja je raspuštena radi uštede i strukturalnih razloga biće, prema novom planu, stacionirana u svom starom sedištu u Norfolku u saveznoj državi Virdžiniji.

Okviri plana su odobreni na februarskom sastanku ministara odbrane NATO-a u sklopu širih napora da se obezbedi sigurnost morskih puteva i linija komunikacije između Evrope i Severne Amerike.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je tada novinarima: "Videli smo mnogo samouvereniju Rusiju, videli smo Rusiju koja je tokom mnogo godina mnogo uložila u svoje vojne kapacitete, modernizovala svoje vojne kapacitete, a koja vežba ne samo konvencionalne sile već i nuklearne sile.

Kurir.r/BBC

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track