RASKOL IZMEĐU EU I SAD: Evropska unija ostaje posvećena nuklearnom sporazumu s Iranom
Foto: Reuters/Ludovic Marin

makron najavio

RASKOL IZMEĐU EU I SAD: Evropska unija ostaje posvećena nuklearnom sporazumu s Iranom

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je povodom odluke SAD da napuste nuklearni sporazum sa Iranom da Francuska, Velika Britanija i Nemačka žale zbog takve odluke.

"Radićemo zajedno na stvaranju šireg okvira, pratićemo nuklearne aktivnosti, period posle 2025. godine, raketne probe i stabilnost Bliskog istoka, posebno Sirije, Jemena i Iraka", napisao je Makron na Tviteru nekoliko trenutaka posle Trampovog saopštenja.

Prema francuskom predsednika, ovom odlukom je politika nuklearnog neširenja dovedena u pitanje.

Jelisejska palata je ranije najavila da će Makron večeras telefonom razgovarati s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskom premijerkom Terezom Mej.

Kao povod za te razgovore navedeno je najavljeno objavljivanje odluke predsednika SAD Donalda Trampa o sudbini međunarodnog sporazuma s Iranom o nuklearnom sporazumu Teherana iz 2015. godine.

Jelisejska palata nije iznela druge detalje, dok su mediji ocenili da tri zemlje potpisnice iranskog nuklearnog sporazuma 2015. verovano žele da pripreme zajednički stav posle Trampove izjave.

Makronov kabinet saopštio je da su Makron i Tramp danas već razgovarali o miru i stabilnosti na Bliskom istoku, takodje ne navodeći druge detalje.

Kurir.rs/Beta

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja