SI TRAMPU: Uzmi u obzir zabrinutost Severne Koreje za svoju bezbednost
Foto: AP

razgovarali telefonom

SI TRAMPU: Uzmi u obzir zabrinutost Severne Koreje za svoju bezbednost

Planeta -

Predsednik Kine Si Đinping je danas s predsednikom SAD Donaldom Trampom razgovarao o svom nenajvljenom sastanku s liderom Severne Koreje Kimom Džongom-unom, juče i danas u Kini.

Objavljeno je da je Si u telefonskom razgovoru zatražio od Trampa da "uzme u obzir zabrinutost" Severne Koreje za svoju bezbednost.

Si je izrazio nadu da će "SAD i Severna Koreja moći da rade zajedno, izgrade međusobno poverenje" uzimajući u obzir "zabrinutost Pjongjanga" za svoju bezbednost koju je kineski predsednik ocenio kao "razumnu", preneli su kineski mediji.

Severna Koreja već odavno traži povlačenje američkih snaga iz Južne Koreje kao i ukidanje američke nuklearne zaštite u toj zemlji.

Tramp je nedavno rekao da ne planira povlačenje snaga iz Južne Koreje.

Kim je danas bio u iznenadnoj poseti Kini. Bela kuća saopštila je da su se Si i Tramp dogovorili da zadrže ekonomski pritisak na Pjongjang do potpunog ukidanja nuklearnog i balističkog programa.

Tramp je ranije danas rekao da će razgovarati s predsednikom Kine.

"Glavne teme će biti trgovina, gde se dobre stvari dešavaju, i Severna Koreja, gde se izgrađuju odnos i poverenje", naveo je Tramp.

Kako su preneli kineski mediji, Si je rekao Trampu da na bilateralnom planu Kina i SAD treba da ulažu napore u rešavanje trgovinskog spora.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja