NEMAČKA UPRKOS AMERICI: Pomoći ćemo našim kompanijama da nastave poslovanje u Iranu!
Foto: Profimedia

SMANJITI NEGATIVNE POSLEDICE

NEMAČKA UPRKOS AMERICI: Pomoći ćemo našim kompanijama da nastave poslovanje u Iranu!

Planeta -

Nemačka je spremna da pomogne svojim kompanijama da nastave da posluju u Iranu, izjavio je danas nemački ministar ekonomije Peter Altmajer, nakon što je američki ambasador u Berlinu doveo u pitanje moralnost njihovog poslovanja u toj zemlji.

"Spremni smo da razgovaramo sa svim kompanijama u vezi sa onim šta možemo učiniti kako bismo minimizirali negativne posledice. To konkretno znači ograničavanje štete i nuđenje pravnog saveta", poručio je Altmajer.

Altmajer je dodao i da Nemačka želi da "izbegne eskalaciju" trgovinskih tenzija sa SAD.

Međutim, američki ambasador u Berlinu, Ričard Grenel, kaže da kompanije moraju preispitati moralnost poslovanja sa Iranom, gde je ekonomija, kako kaže, u velikoj meri pod kontrolom klerikalnog sistema.

foto: EPA / Abedin Taherkenareh

"Svaka država je suverena i može samostalno da donese odluku o sankcijama. Ali Nemačka, Francuska i Britanija, "trojka" EU, same kažu da Iran predstavlja pretnju. Da li žele da posluju sa državom koja predstavlja pretnju?", izjavio je Grenel za nemački list "Bild".

Oko 120 nemačkih kompanija posluje u Iranu, među kojima i Simens, a oko 10.000 nemačkih kompanija trguje sa Iranom. Izvoz nemačke robe u Iran je prošle godine porastao za oko 400 miliona evra na 3 milijarde evra.

SAD su se u utorak povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i najavile obnavljanje sankcija Teheranu, što je bilo praćeno i pretnjom kaznom svim stranim kompanijama koje posluju u Iranu.

Nemačka, zajedno sa Francuskom i Britanijom, saopštila je da ostaje posvećena nuklearnom sporazumu.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja