KATALONIJA PONOVO PRED HAOSOM: Zbog dva glasa parlament nije izabrao predsednika,  poslednja šansa u ponedeljak
Foto: AP

ponovo

KATALONIJA PONOVO PRED HAOSOM: Zbog dva glasa parlament nije izabrao predsednika, poslednja šansa u ponedeljak

Planeta -

Katalonski separatisti nisu uspeli da izaberu novog predsednika ovog regiona na dabnašnjoj sednici jer je kandidatu, Kvimu Toru, falilo je dva glasa da ostvari neophodnu apsolutnu većinu od 68 glasova u prvom krugu glasanja, javlja AP.

Agencija podseća da je katalonskoj vladi ostala još jedna prilika - ponedeljak - da izabere predsednika i formira vladu, inače će biti raspisani novi izbori.

U ponedeljak će biti potrebna prosta većina da se izabere predsednik Katalonije.

Nakon 100 dana zastoja u Kataloniji je danas je održana debata o kandidaturi Tora za novog katalonskog predsednika, kojeg je predložio Karles Puđdemon, piše El Pais na engleskom jeziku.

Tora je u svom govoru ranije danas obećao da će "raditi bez zaustavljanja Katalonske republike" i ponovio je da ima želju da započne proces koji će dovesti do izrade katalonskog Ustava.

Tora je u svom obraćanju jasno stavio do znanja da će nastaviti da se bori katalonsku nezavisnost, dodajući da je na njegovom mestu danas trebalo da bude Puđdemon.

Katalonija je bez regionalne vlade još od decembra, kada su tamo održani izbori.

Španski premijer Marijano Rahoj u decembru prošle godine je raspisao izbore u Kataloniji, nakon što je raspustio tamošnju administraciju zbog nezakonitog pokušaja proglašenja nezavisnosti tog španskog regiona.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track