BLISKI SARADNIK EDIJA RAME U KUĆNOM PRITVORU: Saimir Tahiri optužen za krijumčarenje droge
Foto: EPA

bivši ministar policije

BLISKI SARADNIK EDIJA RAME U KUĆNOM PRITVORU: Saimir Tahiri optužen za krijumčarenje droge

Planeta -

Albansko tužilaštvo saopštilo je danas da je bivšem ministru unutrašnjih poslova Saimiru Tahiriju, dugogodišnjem bliskom saradniku premijera Edija Rame, određen kućni pritvor.

Tahiri je pod istragom zbog navodne umešanosti u krijumčarenje droge.

Tužilaštvo je tražilo da se Tahiriju odredi pritvor, ali je sud odlučio da bude u kućnom pritvoru, saopštio je portparol kancelarije državnog tužioca Denion Ndrenika.

Albanski premijer Rama je rekao da poštuje odluku suda i pozvao na "nezavisan, transparentan proces". Tahiri je bio ministar unutrašnjih poslova od 2013. do 2017. godine, a prošle nedelje je podneo ostavku na mesto poslanika. Optužen je za povezanost sa kriminalnom grupom osumnjičenom za krijumčarenje velike količine kanabisa.

Neki od lidera te mreže krijumčara uhapšeni su u Italiji i Albaniji, podseća AP.

Albanski mediji su ranije pisali da je Tahiri bio umešan u krijumcarenje droge dok je obavljao funkciju ministra, a da je grupom krijumcara rukovodio njegov rođak kog su prošle godine uhapsile italijanske vlasti.

Tahiri odbacuje optužbe, tvrdeći da je ceo proces protiv njega politički. On je prošle nedelje vratio poslanički mandat kako bi, kako je rekao, utro put istrazi i pravdi. Opozicija, međutim, tvrdi da je reč o dogovoru Tahirija i Rame, nakon posete premijera Berlinu, koji je od njega zahtevao obračun sa korupcijom i organizovanim kriminalom. Tahiri je novinarima rekao da je šest mesci ćutao i slušao optužbe da je kriminalac i šef mafije te da mora da se suoči sa "đavolskim sudom".

"Kažu da sam zaštičen imunitetom poslanika, mandatom parlamenta, vladajućom većinom Edi Rame. Ja kažem, ne želim da me spašava bilo ko od bilo čega. Oni tvrde da sam postao prepreka integraciji Albanije ", rekao je Tahiri, prenela je ATA.

Tahiri je rekao da će pravdu potražiti na sudu i dodao da ga između ostalih optužuje Ljuljzim Baša, lider opozicionih demokrata, za kojeg kaže da je ubio četvoricu nevinih ljudi, a da mu za to nikada nije suđeno.

"Optužuje me i Salji Beriša, čovek koji je nekažnjeno vršio atentate, krao i pljačkao", rekao je Tahiri i dodao da ga optužuju i Monika Kriemadhi, iz Socijalističkog pokreta za integracije, ali i predsednik Albanije, Ilir Meta, te da jedino, kako je rekao, Bog zna koliko su oni krivi da "nema svete vode da se izbriše njihova odgovornost".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track