IRSKI ŠEF DIPLOMATIJE PROZIVA LONDON: Poštujte dogovor o našoj granici!
Foto: EPA

PREGOVORI O BREGZITU

IRSKI ŠEF DIPLOMATIJE PROZIVA LONDON: Poštujte dogovor o našoj granici!

Planeta -

Ministar spoljnih poslova Irske Sajmon Koveni apelovao je danas na vladu Velike Britanije da ispuni obaveze po pitanju irske granice u pregovorima o Bregzitu.

"U decembru smo imali sporazum, koji je potpisao (britanski) premijer, da neće biti infrastrukture za kontrolu granica izmedju Republike Irske, članice EU, i britanske pokrajine Severne Irska", rekao je Koveni, koji danas započinje dvodnevni sastanak sa ministrom spoljnih poslova Francuske Žan-Ivom Le Drijanom o istupanju Velike Britanije iz EU.Prema njegovim rečima, Irska traži da se poštuje jasno preuzeta obaveza.

On je pozvao britanske kolege da ponovo razmotre te pregovore, kako bi se prevazišla trenutna blokada.

Velika Britanija i EU dogovorili su se u decembru da ne sme biti graničnih punktova ili drugih prepreka na granici Severne Irske i Irske, ali se nisu dogovorili kako da se to izvede.

Velika Britanija je odbacila sugestiju EU prema kojoj bi Severna Irska ostala u carinskoj uniji EU.

Ukoliko ne bude političkog rešenja, Koveni je izrazio zabrinutost da bi to moglo da znači ponovne tenzije na granici, 20 godina posle potpisivanja Sporazuma na Veliki petak.

Taj sporazum potpisan je 1988. da se okonča sukob izmedju pristalica unije sa Velikom Britanijom i nacionalista koji su težili uniji sa Irskom. U sukobima je poginulo 3.500 ljudi između 1969. i 1998.

Kurir.rs/ Beta-AFP

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track