ISLAMSKA DRŽAVA PREUZELA ODGOVORNOST ZA POKOLJ HRIŠĆANA U INDONEZIJI: Napade na crkve izveli otac, majka i 4 dece! (FOTO)
Foto: EPA

CILJALI CRKVE

ISLAMSKA DRŽAVA PREUZELA ODGOVORNOST ZA POKOLJ HRIŠĆANA U INDONEZIJI: Napade na crkve izveli otac, majka i 4 dece! (FOTO)

Planeta -

Šef indonežanske policije Tito Karnavijan izjavio je danas da su bombaši samoubice u napadu na tri crkve u toj zemlji, u kojima je ubijeno najmanje 11 ljudi i za koje je odgovornost preuzela Islamska država, bili članovi iste porodice - otac, majka i četvoro dece uzrasta od devet do 18 godina.

Navodi se da je Vidodo na konferenciji za medije koju je održao zajedno sa šefom indonežanske policije Titom Karnavijanom, kazao da su u jednom od napada islamisti kao bombaše poslali dvoje dece.

"Naredio sam policiji da istraži i razbije mreže odgovornih", rekao je Vidodo.

1 / 14 Foto: EPA

U saopštenju Islamske države koje je prenela njena novinska agencija Amak navedeno je da su "tri napada mučenika donela smrt za 11 i ranjavanje za 41 čuvara crkava i hrišćana u gradu Surabaja u pokrajini Istočna Java u Indoneziji".

Rojters naglašava da Islamska država nije iznela nikakve druge detalje niti pružila dokaze tvrdnje.

AP je preneo da je prvi napad izveden tokom mise u katoličkoj crkvi Santa Marija, gde je ubijeno četvoro ljudi, uključujući napadača.

foto: EPA

Nekoliko minuta kasnije u eksploziji u crkvi Diponegoro ubijeno je dvoje ljudi, a još dvoje je izgubilo život u napadu na crkvu Pantekosta.

Ostale žrtve preminule su u bolnici.

Podseća da se u Indoneziji živi pretežno muslimansko stanovništvo i da posle bombaškog napada islamista koji se dogodio 2002. na Baliju, kada je ubijeno 202 ljudi, Indonezija vrši neprekidan pritisak na ekstremiste.

Međutim, zemlja je, kako je navela američka agencija, suočena sa novom pretnjom zbog jačanja Islamske države na Bliskom istoku čime se oživljavaju lokalne ekstremističke mreže.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track