Najnovije vesti

ŠOK! AMERIČKI ANALITIČAR O RUSKIM ROBOTIMA: Već su testirani u borbi, napraviće revoluciju u ratovanju! (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube/RT

otvoreno

ŠOK! AMERIČKI ANALITIČAR O RUSKIM ROBOTIMA: Već su testirani u borbi, napraviće revoluciju u ratovanju! (VIDEO)

Planeta
08:28h

Vojni stručnjaci smatraju da robotizovani sistemi "Uran", predstavljeni na Paradi pobede u Moskvi, mogu da promene budući oblik ratovanja.

Ruski robotizovani tehnički sistemi "Uran 6" i "Uran 9" mogu kardinalno da promene balans snaga u vojnim sukobima budućnosti, smatra vojni kolumnista časopisa Nešenel interest Judžin Čou, posle Parade pobede održane u Moskvi.

Kao glavne prednosti robotizovanih sistema ovaj ekspert ističe da su oni već testirani u realnoj borbenoj situaciji i dokazali se na najbolji način. Konkretno, robot-deminer "Uran 6" učestvovao je u razminiranju brojnih sirijskih gradova: Palmire, Alepa, Dejr el Zora itd. O upotrebi udarnog robota "Uran 9" u Siriji nije se otvoreno javljalo, međutim, ovaj stručnjak je uveren da su se testovi sprovodili i da su završeni uspešno.

Čou napominje da Sjedinjene Američke Države i Kina takođe razvijaju robote-tenkove i robotske sisteme, ali ove zemlje nisu napredovale dalje od stvaranja prototipova.

"Uran 9 je pokazao da je u tehnološkom smislu već nastupila era bespilotnih tenkova, a da samo ostaje pitanje kako će armije sveta njima raspolagati. Rusija ih je testirala pre svih, a njeni naredni koraci mogli bi da imaju ozbiljne posledice za druge zemlje", zaključio je stručnjak.

Robot-deminer "Uran 6" opremljen je sa četiri video-kamere koje omogućavaju kružni pregled. On se, takođe, može "naoružati" sa pet različitih zamenljivih instrumenata za razminiranje određenog tipa eksplozivnog uređaja ili određenog područja.

Robot "Uran 9" izrađen je za izviđanje i vatrenu podršku jedinica na bojnom polju. Sistem je opremljen moćnim oružjem — protivtenkovskim vođenim raketama "ataka", automatskim topom 2A72 kalibra 30 mm i mitraljezom kalibra 7,62 mm.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: RT Video screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...