IZRAEL: Oko 45.000 građana obeležilo Dan Jerusalima
Foto: EPA

proslava

IZRAEL: Oko 45.000 građana obeležilo Dan Jerusalima

Planeta -

Oko 45.000 građana obeležilo je danas u Starom gradu u Jerusalimu 51. godišnjicu od kada je Izrael zauzeo istočni deo grada u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Marš kojim se obeležava godišnjica, poznat i kao "Igra zastave" (Flag dance), odlikuje se time što, mahom tinejdžeri, idu kroz Stari grad ukrašeni bojama izraelske zastave, belom i plavom, što dodatno podiže tenzije dok prolaze kroz muslimanski deo Starog grada, prenosi portal Tajms of Izrael.

Kako se navodi, prethodnih godina tokom marša su se dešavali sporadični incidenti između Izraelaca i Palestinaca koji tu žive.

Obeležavanje dana Jerusalima
Obeležavanje dana Jerusalimafoto: EPA

Marš je počeo u centru Jerusalima i polako se kretao ka Zidu plača u Starom gradu, a zbog tenzija i mogućih incidenata, skup je obezbeđivalo oko 1.750 policajaca.

Nakon što su stigli do Zida plača, učesnici marša su se podelili u dve grupe, kao što to rade svake godine - jedna grupa je krenula ka kapiji Jafa, dok je druga prošla kroz kapiju Damask i ulice muslimanske četvrti.

Obeležavanje dana Jerusalima
Obeležavanje dana Jerusalimafoto: EPA

Istovremeno, levičarski aktivisti organizovali su kontra miting u znak podrške arapskim stanovnicima, ali incidenti nisu zabeleženi.

Ipak do sukoba je došlo još jutros kod Hramovne gore u Starom gradu i tom prilikom su uhapšeni jevrejski posetioci tog verskog objekta zbog podizanja izraelske zastave.

Obeležavanje dana Jerusalima
Obeležavanje dana Jerusalimafoto: EPA

Prema rečima svedoka, grupa jevrejskih posetioca počela je nakon ulaska na lokalitet da peva, a muslimani su počeli da uzvikuju "Alahu akbar", zbog čega je policija razdvojila grupe.

Hramovna gora je najsvetije mesto po judaizmu i treći lokalitet po svetosti u islamu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja