SVEČANO OTVORENA AMBASADA SAD U JERUSALIMU: Ivanka Tramp otkrila ploču na zgradi, američki predsednik se obratio video-linkom (VIDEO)
Foto: EPA/Abir Sultan

U SENCI KRVAVIH PROTESTA

SVEČANO OTVORENA AMBASADA SAD U JERUSALIMU: Ivanka Tramp otkrila ploču na zgradi, američki predsednik se obratio video-linkom (VIDEO)

Planeta -

U Jerusalimu je danas svečano otvorena ambasada SAD u Izraelu, u prisustvu brojnih gostiju, među kojima su ćerka predsednika SAD Donalda Trampa Ivanka, ministar finansija SAD Stiven Mnučin i glavni savetnik za Bliski istok američkog predsednika Donalda Trampa Džered Kušner.

Predsednik SAD Donald Tramp, koji je omogućio ovaj događaj tako što je priznao Jerusalim za prestonicu Izraela, ne prisustvuje ceremoniji, ali u njegovo ime tu su visoki savetnici Bele kuće - njegova ćerka Ivanka Tramp i njen suprug Džered Kušner, kao i ministar Finansija Stiven Mnučin i zamenik šefa Stejt departmenta Džon Saliven.

Tramp se obratio prisutnima video-linkom. Rekao je da se ovo odavno očekivalo. On je istakao da glavni cilj Sjedinjenih Američkih Država ostaje mir.

"Mnogo godina nismo uspeli da priznamo očiglednu, jednostavnu činjenicu da je glavni grad Izraela Jerusalim", naglasio je Tramp.

"Sjedinjene Američke Države će uvek biti veliki prijatelj Izraela i partner u postizanju slobode i mira. Želimo veliku sreću ambasadoru Fridmanu sada kada preuzima dužnost u ovoj prelepoj Ambasadi u Jerusalimu i pružamo ruku prijateljstva Izraelu, Palestincima i svim njihovim susedima", rekao je Tramp.

foto: Reuters

Njegova ćerka i visoka savetnica u Beloj kući Ivanka Tramp zajedno sa ministrom finansija SAD Stivenom Mnučinom otkrila je ploču na zidu zgrade koja će služiti kao privremeni dom američke ambasade u Jerusalimu.

"U ime 45. predsednika Sjedinjenih Američkih Država želimo vam zvaničnu dobrodošlicu po prvi put u ambasadi SAD ovde u Jerusalimu, prestonici Izraela", rekla je Trampova ćerka.

Zet i glavni savetnik za Bliski istok američkog predsednika Donalda Trampa Džered Kušner na ceremoniji je poručio da su Palestinci koji demonstriraju na granici Pojasa Gaze "deo problema, a ne deo rešenja".

On je izrazio nadu u postizanje mira na Bliskom istoku i dodao da je "putovanje ka miru započelo time što je snažna Amerika priznala ono što je istina".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će današnje otvaranje ambasade SAD u Jerusalimu biti u Izraelu pamćeno generacijama.

"Ovo je veliki dan. Veliki dan za Jerusalim. Veliki dan za državu Izrael. Hvala predsedniku Trampu zbog toga što je imao hrabrosti" da održi obećanje i premesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim", istakao je Netanijahu.

Američka ambasada u Jerusalimu otvorena je na 70. godišnjicu državnosti Izraela, a besni Palestinci, koji istočni Jerusalim smatraju prestonicom svoje buduće države, krvavo protestuju duž granice s Pojasom Gaze.

Rulja gađa izraelsku vojsku zapaljenim gumama, kamenicama i molotovljevim koktelima, a ovi uzvraćaju bojevom municijom. Poslednja vest u ovom trenutku je da su 37 Palestinaca poginula, a da je više stotina ranjeno.

Kurir.rs/Tanjug

Foto:EPA, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track