LAVROV: Rusija negativno ocenjuje preseljenje američke ambasade u Izraelu, zalažemo se za poštovanje svih sporazuma u vezi sa statusom Jerusalima
Foto: Reuters

kritika

LAVROV: Rusija negativno ocenjuje preseljenje američke ambasade u Izraelu, zalažemo se za poštovanje svih sporazuma u vezi sa statusom Jerusalima

Planeta -

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je, komentarišući otvaranje Ambasade SAD danas u Jerusalimu, izjavio da Moskva negativno ocenjuje ovu odluku Vašingtona.

"Što se tiče pitanja otvaranja američke ambasade u Jerusalimu, javno smo više puta negativno ocenili ovu odluku", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora sa egipatskim ministrom spoljnih poslova.

"Želim da istaknem da smo se danas dotakli arapsko-izraelskog pitanja i potvrdili posvećenost odlukama Saveta bezbednosti i Generalne skupštine UN, koji su u osnovi arapske mirovne inicijative. Mi smo, kao i Egipat, zabrinuti zbog pokušaja revizije ovih važnih dokumenata i pristupa koje je odobrila svetska zajednica", naglasio je ruski ministar.

On je dodao da su Rusija i Egipat izrazili zabrinutost zbog situacije na palestinskim teritorijama i Pojasu Gaze.

Sjedinjene Američke Države su otvorile svoju ambasadu u Jerusalimu na svečanoj ceremoniji samo nekoliko meseci posle kontroverzne američke odluke o preseljenju ambasade iz Tel Aviva u decembru 2017. godine.

Preseljenje ambasade upriličeno je 14. maja povodom 70. godišnjice od osnivanja Izraela. Za sada će ono imati simboličan karakter jer je promenjena samo ploča na postojećoj zgradi Generalnog konzulata. Takođe će se u novu zgradu preseliti ambasador i mala grupa njegovih pomoćnika.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja