Najnovije vesti

TRAMP ISPUNIO BIBLIJSKO PROROČANSTVO: Zaratilo se na Bliskom istoku, Svetom zemljom liju reke krvi! (VIDEO)
Foto: EPA, AP

predsednik SAD kao kralj lir

TRAMP ISPUNIO BIBLIJSKO PROROČANSTVO: Zaratilo se na Bliskom istoku, Svetom zemljom liju reke krvi! (VIDEO)

Planeta

Američki predsednik Donald Tramp ispunio je “biblijsko proročanstvo“ seleći ambasadu SAD u Jerusalim.

Voditeljka Foks njuza Dženin Piro, rekla je ovo, javljajući se iz Jerusalima i uporedila Trampa sa drevnim kraljem Kirom Velikim. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, na sličan način je prokomentarisao ranije odluku američkog predsednika da ambasadu premesti iz Tel Aviva.

"Donald Tramp priznaje istoriju. On je kao kralj Kir pre njega, ispunio biblijsko proročanstvo da su Jevreji, hrišćani i muslimani sledili Boga i da je Jerusalim večna prestonica jevrejske države, kao i da jevrejski narod konačno zaslužuje pravedan, slobodan i suveren Izrael ", rekla je Pirova.

Podestimo, više od 50 Palestinaca poginulo je u sukobima s izraelskim snagama, a ranjeno je više od 1800 Palestinaca kod granične ograde Izraela sa pojasom Gaze uoči otvaranja američke ambasade u Jerusalimu.

Da podsetimo Kir Veliki, poznati i kao Kir II osnovao je Ahemenidsko carstvo u šestom veku p.n.e. Tokom svoje vladavine proširio je carstvo na veći deo jugozapadne i centralne Azije, od Egipta i Bosfora na zapadu sve do reke Ind na istoku, i stvorio prvo i najveće carstvo antičkog doba. Tokom tri decenije vladavine, ovaj vladar je pobedio i pokorio neka veća kraljevstva tog doba, uključujući Mediju, Lidiju i Vavilon, a vodio je vojne ekspedicije i u centralnu Aziju gde je pokorio sve narode.

Prema Herodotu, poginuo je u bici protiv Skita u leto 530. ili 529. p. n. e. Nasledio ga je sin Kambiz II koji je osvojio Egipat tokom kratke vladavine. Kir je navodno, bio sledbenik zoroastrijske religije. Kir je osim uticaja na iransku istoriju, snažno uticao i na jevrejsku religiju, ljudska prava, politiku, vojnu strategiju i uopšte na istočnu i zapadnu civilizaciju.

Jedini poznati primer religijske politike Kira Velikog je njegov odnos prema Jevrejima u Vavilonu. Biblija tvrdi kako je ostatak jevrejskog stanovništva vraćen iz Vavilona u Obećanu zemlju, i da je Kir naredio obnovu hrama u Jerusalimu. Jevreji su ga slavili kao dostojanstvenog i legitimnog kralja. Kir je jedini nejevrejin opisan kao mesih (mesija) ili božanski kralj u Tanahu (Starom zavetu).

Međutim, istovremeno su postojale i kritike na njegov račun, nakon što su se pročule laži od strane Kuthita, koji su želeli sprečiti izgradnju "Drugog hrama." Optužili su Jevreje da spremaju pobunu, pa je Kir obustavio izgradnju hrama koji neće biti završen sve do 516. p. n. e., u doba vladavine Darija Velikog.

Kurir.rs/Foks njuz

Foto EPA, AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...