IRANSKI PREDSEDNIK PORUČIO: Evropska unija da se suprotstavi ilegalnim akcijama SAD!
Foto: AP / Manish Swarup

pokušaj spasavanja nuklearnog sporazuma

IRANSKI PREDSEDNIK PORUČIO: Evropska unija da se suprotstavi ilegalnim akcijama SAD!

Planeta -

Iranski predsednik Hasan Rohani zatražio je od Evropske unije da se suprotstavi "ilegalnim i nelogičnim" akcijama SAD, poručivši da bi Teheran, nakon povlačenja Vašingtona iz nuklearnog sporazuma, mogao da ostane potpisnik sporazuma "samo ako od njega ima punu korist".

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif izjavio je danas, posle sastanka sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, da su pregovori Irana sa evropskim zemljama u cilju spasavanja nuklearnog sporazuma "na dobrom putu" uprkos povlačenju SAD.

Istovremeno, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je danas da Moskva ne isključuje scenario povlačenja Teherana iz nuklearnog sporazuma, postignutog između Irana i svetskih sila 2015. godine.

Američki predsednik Donald Tramp je 8. maja saopštio da se Vašington povlači iz nuklearnog sporazuma sa Iranom. Naveo je da je to uradio jer je taj sporazum ostavio otvorena vrata Iranu da zaobilazi ograničenja i razvije nuklearnu bombu.

Britanija, Francuska i Nemačka pozvale su sve ostale potpisnike sporazuma da ostanu posvećeni obavezama u skladu sa sporazumom.

Kurir.rs/Tanjug

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja