VIŠEGRADSKA GRUPA RAZOČARANA SAMITOM U SOFIJI: Treba što pre odrediti datum za integraciju Zapadnog Balkana
Foto: EPA/Vassil Donev

nisu svi zadovoljni

VIŠEGRADSKA GRUPA RAZOČARANA SAMITOM U SOFIJI: Treba što pre odrediti datum za integraciju Zapadnog Balkana

Planeta -

Češki premijer Andrej Babiš izjavio je danas na samitu Evropska unija - Zapadni Balkan u Sofiji da je cela Višegradska grupa razočarana što Brisel ne određuje rok kada će zemlje Zapadnog Balkana postati članice, što je i u interesu EU jer bi ulazak tih zemalja u šengenski prostor olakšao odbranu evropskih granica.

"Kritikujemo to što ne postoji nikakav datum. Taj region ima svoje probleme. Potrebno je da države reše svoje sukobe, da definitivno kažu koje granice važe, da se bore protiv organizovanog kriminala, korupcije, sprovedu reforme. Ali Unija bi morala da im da neki datum", rekao je Babiš u Sofiji.

Češki premijer je istakao da Višegradska četvorka ima jedinstven stav prema migraciji i da smatra da je članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU u najboljem interesu same Unije.

"To pre svega treba da ide ka tome da šengenski prostor bude cela Evropa. Da branimo bezbednosti Evrope na našim prirodnim kontinentalnim granicama", kazao je Babiš.

Zamenik šefa poljske diplomatije Konrad Šimanjski izjavio je danas za poljsku državnu televiziju da Poljska pozdravlja što se proširenje vraća u evropsku agendu, a posebno Srbije i Crne Gore, čije članstvo u EU Poljska snažno podržava.

"Poljska podržava jačanje aktivnosti EU na Zapadnom Balkanu jer se tamo odlučuje ne samo o važnim privrednim pitanjima već i o bezbednosti, povezanoj sa migracijom", kazao je Šimanjski.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA/Vassil Donev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track