INDIJOM HARA MISTERIOZNA SMRTONOSNA BOLEST: 6 osoba umrlo od Nipa virusa! Zaraženi padaju u komu u roku od 48 sati! (VIDEO)
Foto: Profimedia

panika!

INDIJOM HARA MISTERIOZNA SMRTONOSNA BOLEST: 6 osoba umrlo od Nipa virusa! Zaraženi padaju u komu u roku od 48 sati! (VIDEO)

Planeta -

Misteriozni smrtonosni Nipa vurus, poznat i kao NiV infekcija, na jugu Indije je već odeno šest života, a njegovi simptomi su zaista zastrašujući poput disajnih problema, upale mozga, groznice, glavobolje, pospanosti, dezorjenisanosti i delirijuma.

Od ove nove slabo poznate boolesti umrlo je 6 osoba u Kerali, zbog čega su indijske vlasti uputile tim stručnjaka u ovu državu na jugu Indije. Ministar zdravlja je na Tviteru objavio da je zatražio od šefa Centralnog nacionalnog tela za kontrolu bolesti da poseti pogođenu oblast i preduzme hitne mere.

U slučaj se uključuju i ostali organi u cilju da zaustave širenje ove opasne zaraze.

Prvi smrtni slučajevi su dva brata starosti 23 i 25 godina, a treća je 50-godišnja žena koja je njihova rođaka i koja ih je obišla u bolnici u kojoj su ležali.

Pacijent zaražen ovim virusom može da padne u komu već nakon 48 sati, a protiv ove bolesti ne postoji vakcina, kažu iz Svetske zdravstvene organizacije. Glavni način lečenja je intezivna i konstantna nega pacijenta.

foto: Profimedia

Stopa smrtnosti kod zaraženih ovim virusom je 70 procenata, i njegovo širenje je brzo i prilikom pojave moraju se momentalno preduzeti mere za sprečavanje.

Pored zaraženih ljudi, ovaj opaki virus prenose i slepi miševi, svinje i druge domaće životinje.

Virus je prvobitno identifikovan 1998. godine u Maleziji, a zatim se pojavio ponovo u Bangladšu 2004. godine.

Kurir.rs / NDTV

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track