KINA O POSTIZANJU DOGOVORA SA SAD: Nikada nismo želeli tenzije sa Vašingtonom!
Foto: Vikipedija

Olakšanje za poslovni svet

KINA O POSTIZANJU DOGOVORA SA SAD: Nikada nismo želeli tenzije sa Vašingtonom!

Planeta -

Kineska vlada pohvalila je danas značajno labavljenje trgovinskih tenzija na relaciji Kina-SAD, uz poruku da je postignuti dogovor o suspendovanju kaznenih tarifa u interesu obe države.

"Kina nikada nije ni želela bilo kakve tenzije između Pekinga i Vašingtona, ni na planu trgovine ni u drugim oblastima", izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang.

List "Čajna dejli", koji odražava stavove zvaničnog Pekinga, preneo je da svi sada mogu da odahnu, jer su se pregovori dve strane pokazali kao "pozitivni, pragmatični, konstruktivni i produktivni".

foto: EPA/Wu Hong

Tokom prve runde pregovora u Pekingu početkom ovog meseca, SAD su tražile od Kine da smanji suficit u trgovini sa SAD za 200 milijardi dolara.

Međutim, nikakva cifra nije pomenuta u zajedničkom saopštenju dve države objavljenom minulog vikenda.

Američki ministar finansija Stiven Menučin izjavio je juče da SAD i Kina "zamrzavaju trgovinski rat" posle dvodnevnih pregovora u kojima je, kaže, postignut značajan napredak.

Menučin je rekao da je američki tim dobio izvestan broj obećanja o okviru za smanjenje deficita tokom vremena, uključujući udvostručenje otkupa američkih energetskih proizvoda.

S obzirom na ovaj napredak, rekao je Mnučin, administracija predsednika SAD Donalda Trampa saglasila se da zamrzne najavljene kaznene tarife.

Administracija predsednika Trampa zapretila je ranije uvođenjem carina na uvoz kineske robe u vrednosti do 150 milijardi dolara kako bi kaznila Peking koji, kako tvrde, uslovljava američke kompanije da predaju tehnologiju u zamenu za pristup kineskom tržištu.

Kina je odgovorila najavom kontramera na uvoz robe iz SAD-a u iznosu 50 milijardi dolara.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track