Najnovije vesti

EVROPSKA UNIJA U STRAHU: Nova vlada Italije preti da izazove ZEMLJOTRES
Foto: AP

panika

EVROPSKA UNIJA U STRAHU: Nova vlada Italije preti da izazove ZEMLJOTRES

Planeta

Evropska unija strahuje da bi nova Vlada u Italiji svojim programom odricanja od mera štednje i ulaganjem u rast privrede uprkos velikom javnom dugu i deficitu, mogla da uzdrma čitavu Evropsku uniju.

Italijanski predsednik Serđo Matarela razmatra da li će da odobri formiranje vlade, koju će činiti Pokret pet zvezdica i Severna liga, koje između ostalog traže proterivanje pola miliona ilegalnih imigranata iz Italije, ali i da se otpočne sa hitnim ukidanjem sankcija Rusiji.

U programu buduće vlade se navodi da je Rusija bitan ekonomski i trgovinski partner Italije, kao i da je potrebno obnoviti punu saradnju s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, jer je Moskva strateški sagovornik Rima i Evrope u žarištima poput Sirije i Libije.

Evropi, koja ima problema i sa američki predsednikom Donaldom Trampom zbog "Severnog toka 2" i izlaska iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, Italija tako postaje novi problem.

Kako navode analitičari u EU i evropski diplomatski zvaničnici vide i kao znak da će se zaoštriti podele unutar EU i možda dovesti do izvesnog preuređivanja strategijskih odnosa bar ključnih članica Unije sa Rusijom.

Tome u prilog ide i da su izgradnju "Severnog toka 2" i održanje sporazuma s Iranom podržali u Sočiju Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel.

EU s pažnjom posmatra dešavanja u Italiji i koaliciju Pokreta pet zvezdica i Severne lige. Obe se protive ne samo daljoj integraciji EU, već su u nacrtu programa predvideli i da Italija izađe iz evrozone ako bi o tome na referendumu odlučili građani.

Francuski ministar ekonomije Bruno Lemer je upozorio da će, ako nova italijanska vlada preuzme na sebe opasnost da ne poštuje obaveze o smanjivanju duga, budžetskog deficita, ali i ozdravljenja banaka, celokupna finansijska stabilnost zone evra biti ugrožena.

Italijanski i analitičari u EU objašnjavaju da se do ovoga u Italiji došlo i zato što su građani na izborima glasali za dve populističke stranke koje su najavljivale da sruše poredak korumpiranih i birokratskih stranaka.

Ono što isto tako brine EU je da će nova italijanska vlada zbog antievropskih stavova naići na podršku sličnih snaga i stranaka u drugim zemljama Unije, što bi moglo da poveća podele između bogatih i siromašnih članica Unije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...