PRVA PLUTAJUĆA DRŽAVA NUDI NEVIĐENU SLOBODU: Na veštačkom ostrvu važe posebni zakoni, a imaće i svoju kriptovalutu! Evo gde će se nalaziti (VIDEO)
Foto: YT screenshot

utopija

PRVA PLUTAJUĆA DRŽAVA NUDI NEVIĐENU SLOBODU: Na veštačkom ostrvu važe posebni zakoni, a imaće i svoju kriptovalutu! Evo gde će se nalaziti (VIDEO)

Planeta -

Prva nezavisna plutajuća država na svetu otisnuće se u Tihi okean 2022. godine, neće biti ni pod čijom jurisdikcijom i imaće svoju kriptovalutu - vajron.

Ova će ostrvska grad-država imati 300 kuća, nekoliko hotela, restorana, kancelariski prostor i još mnogo sadržaja koji će biti sagrađeni na Tahitiju.

Ovaj je pilot program nastao u partnerstvu sa vladom Polinezije, a sa 50 miliona dolara ga finansijski podržava osnivač Pejpala Piter Til.

Sve će građevine imati zelene krovove, prekrivene vegetacijom, a u gradnji će se koristiti bambus, drvo, reciklirani metal i plastika.

Ideja stvaranja nezavisne nacije koja pluta međunarodnim vodama i ima svoje zakone "oslobodi čovečanstvo od političara", kažu iz Sisteding Instituta, čiji je saosnivač takođe ranije spomenuti Til.

Natali Meka-Garsija, koja radi na projektu plutajućeg ostrva, kaže da će stanovnici ovog morskog grada-države biti slobodni od promenjivih geopolitičkih uticaja i trgovačkih pitanja, a tvrdi da bi na ovakvo ostrvo jednog dana mogle da se smeste izbeglice raseljene zbog klimatskih promena.

Kurir.rs/100posto.hr

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track