POMPEO: Radimo na tome da se Tramp i Kim sastanu 12. juna
Foto: EPA

SAMIT

POMPEO: Radimo na tome da se Tramp i Kim sastanu 12. juna

Planeta -

SAD i dalje rade na tome da se istorijski samit sa Severnom Korejom održi 12. juna, izjavio je danas američki državni sekretar Majk Pompeo.

Obraćajući se posle sastanka američkog predsednika Donalda Trampa i lidera Južne Koreje Mun Džae-ina, Pompeo je novinarima rekao da bi Trampov sastanak sa liderom Severne Koreje Kim Džong-unom u Singapuru mogao da bude odložen.

foto: Reuters/Kevin Lamarque

Pompeo je dodao da Stejt department i Bela kuća i dalje rade natome da obezbede da su "potpuno spremni" za samit, sa istim ciljevima - denuklearizacijom Severne Koreje i stvaranjem uslova da ona ne predstavlja više pretnju po svet.

foto: AP / Carolyn Kaster

Američki državni sekretar rekao je da bi Severna Koreja mogla da profitira od američkih investicija i tehnologije, ako sprovede denuklearizaciju.

Tramp je prethodno rekao da 12. jun možda neće biti pogodan za njegov sastanak sa severnokorejskim liderom.

foto: AP

Predsednik SAD je to izjavio tokom susreta sa predsednikom Južne Koreje u Beloj kući, sa kojim se konsultuje u vezi sa planiranim junskim sastankom.

Tramp i Mun se konsultuju u trenutku kada je došlo do novog zaoštravanja odnosa između Seula i Pjongjanga, zbog vojnih vežbi koje SAD održavaju sa Južnom Korejom.

Severna Koreja je ranije zbog tih vojnih vežbi odustala od sastanka sa Južnom Korejom, a zapretila je i da će otkazati planirani sastanak Trampa i Kima u Singapuru.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track