DERIPASKA NAPUSTIO UPRAVLJANJE RUSALOM: Čuva interese kompanije koju je Tramp ucenio!
Foto: Reuters / Sergei Karpukhin

ostavke u aluminijumskom gigantu

DERIPASKA NAPUSTIO UPRAVLJANJE RUSALOM: Čuva interese kompanije koju je Tramp ucenio!

Planeta -

Osnivač ruskog aluminijumskog giganta Rusala, Oleg Deripaska, povukao se iz odbora direktora u toj kompaniji da bi, kako kaže, sačuvao interese kompanije i njenih akcionara.

Njegova odluka, koja stupa na snagu danas, usledila je nakon što je najviše rukovodstvo kompanije, uključujući glavnu izvršnu direktorku Aleksandru Bouriko, objavilo juče da podnosi ostavku.

Do imenovanja novog generalnog direktora za vršioca dužnosti te funkcije je postavljen Evgenij Nikitin, odlučio je Upravni odbor.

Istovremeno je najavljeno da će ostavke još sedam direktora - članova Upravnog odbora - među kojima su Vladislav Solovjev, Zigfrid Volf, Maksim Sokov, Dmitrij Afanasev, Gulžan Moldazhanova, Olga Maškovskaja i Ekaterina Nikitina, stupiti na snagu 28. juna.

foto: Reuters / Sergei Karpukhin

Rusal, koji isporučuje svetskom tržištu sedam odsto alumunijuma, pod velikim je pritiskom zbog sankcija SAD, koje su početkom aprila uvele dodatne restriktivne mere protiv jednog broja ruskih biznismena, među kojima se našao i Deripaska, uključujući i njegove kompanije En plus, GAZ, Bazovi element i Rusal.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa je pre mesec dana najavila da će razmotriti ukidanje sankcije Rusalu ako se ključni akcionar u toj kompaniji, Deripaska, odrekne kontrole nad kompanijom.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Reuters / Sergei Karpukhin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track