ŠREDER: SAD hoće da unište Severni tok 2, valjda će EU imati petlje da se odupre
Foto: EPA

UPOZORENJE

ŠREDER: SAD hoće da unište Severni tok 2, valjda će EU imati petlje da se odupre

Planeta -

SANKT PETERBURG - Otpor prema projektu izgradnje gasovoda Severni tok 2 potiče iz ekonomskih interese konkurenata, uključujući SAD, izjavio je jutros Gerhard Šreder, bivši nemački kancelar i šef Upravnog odbora kompanije Severni tok 2, koja je operater projekta.

"SAD hoće da podmetnu klipove u točkove ovog projekta, i ne svrstavaju se ni na koji način uz Evropsku uniju, već se rukovode sopstvenim ekonomskim interesima nastojeći da spreče sprovođenje projekta Severni tok 2", rekao je Šreder na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

"Ako se pogleda način na koji predsednik (SAD-a) promoviše sankcije, jasno je da je u pitanju prodaja američkog tečnog prirodnog gasa (TPG) na evropskom tržištu bez obzira na to da li njihovi standardi ispunjavaju zahteve evropskih pogona za preradu gasa", dodao je on i izrazio nadu da će Evropska unija (EU) biti u stanju da se odupre Americi i zaštiti projekat.

"SAD nam demonstriraju nove primere arogancije i manipulisanja, ali njihove akcije neće ostati bez odgovora. Nadamo se da će EU 'imati petlju' da zadrži opredeljenje za ovaj projekat i da neće slediti američku liniju", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, Evropi je potreban taj projekat ne samo sa stanovišta energetske sigurnosti, već i zbog generisanja većeg zapošljavanja.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track