TIRANA SE DIGLA NA NOGE: Demonstranti vikali RAMO ODLAZI, bacali kamenice i tražili ostavku albanskog premijera (FOTO, VIDEO)
Foto: AP

demonstracije

TIRANA SE DIGLA NA NOGE: Demonstranti vikali RAMO ODLAZI, bacali kamenice i tražili ostavku albanskog premijera (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Na protestu u Tirani se, prema procenama medija, okupilo više hiljada građana, predstavnika opozicije i njihovih simpatizera, s ciljem rušenja aktuelne vlade, premijera Edija Rame.

1 / 8 Foto: Reuters

Oni protestuju ispred zgrade albanske vlade, gde im se obratio lider Demokratske stranke Albanije, Ljuljzim Baša.

Demonstranti su uzvikivali "Ramo, odlazi", a on se na Fejsbuku "zahvalio demokratama koji se protive aktuelnoj vladi, ali su odbili poziv da učestvuju na protestu".

foto: AP

Učesnici protesta šetali su kroz glavni bulevar u Tirani uzvikujući "Rama, odlazi" i mašući zastavama Albanije i Evropske unije, a neki su bacali kamenje na zgradu Raminog kabineta i Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Albanci protestuju protiv povezanosti vlade sa organizovanim kriminalom i krijumčarenjima, što podriva budućost Albanije, a sada i napore u evrointegracijama", izjavio je Baša.

foto: EPA

Na transparentima koje nose ispisani su zahtevi za ostavku Rame I ministra unutrašnjih poslova Fatmira Džafaja koji su, kako se tvrdi, omogućili da zemljom vladaju kriminal i korupcija, koji su opustošili zemlju.

U protestu je učestvovao i desničarski lider Salji Beriša, kao i lideri više drugih desničarskih partija u Albaniji.

Policija nije saopštila koliko je ljudi učestvovalo, a protest je završen nakon dva sata.

Prema rečima šefa albanske policije Ardija Veljijua, u pokušaju da zadrže demonstrante van zgrada vlade, povređeno je 11 policajaca.

Neki demonstranti su srušili ogradu Ministarstva unutrašnjih poslova i pokušali da probiju policijski kordon, a konzervativna opoziciona Demokratska stranka je objavila sliku glavnog urednika njihovog lista koji je navodno povređen u sukobu sa policijom

Proteste obezbeđuju jake policijske snage.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printcreen Youtube/ABC News Albania

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja