OVA IZJAVA BI MOGLA DA NAPRAVI JOŠ PROBLEMA: Evo na šta se Kim žalio Lavrovu (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

TOKOM ISTORIJSKOG SUSRETA

OVA IZJAVA BI MOGLA DA NAPRAVI JOŠ PROBLEMA: Evo na šta se Kim žalio Lavrovu (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Severnokorejski lider Kim Džong-un žalio se danas ruskom kolegi Sergeju Lavrovu na "američki hegemonizam", a ta izjava će verovatno zakomplikovati odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama imajući u vidu planove za sastanak sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Singapuru 12. juna, smatra agencija AP.

Kim je rekao Lavrovu da se nada intenziviranju saradnje sa Rusijom koja je, kako se navodi, prethodnih meseci uglavnom ostala na marginama, kada je Kim napravio veliko diplomatsko približavanje Vašingtonu kao i Južnoj Koreji i Kini.

foto: AP

"Dok se trudimo da se prilagodimo političkoj situaciji pred američkom dominacijom, spreman sam da detaljno i temeljno razmenim mišljenja sa vašim rukovodstvom i nadam se da ćemo to učiniti", rekao je Kim Lavrovu.

Kim je i ranije upućivao oštre izjave a više puta je i pretio nuklearnim napadima na SAD. Jedan od Kimovih najviših saradnika je ovih dana u Njujorku gde razgovara sa državnim sekretarom Majkom Pompeom o planiranom samitu.

foto: EPA

Poseta Lavrova Pjongjangu ukazuje na to da Rusija želi da se uključi i osigura da je Severna Koreja informiše o svojim namerama.

foto: EPA

Lavrov je preneo Kimu "najtoplije pozdrave" i "najlepše želje" predsednika Putina za njegove "velike napore" na Korejskom poluostrvu, a izrazio je i podršku Moskve Kimovom sporazumu sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom o okončanju neprijateljstava između dve Koreje.

Kurir.rs/Tanjug/AP Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track