BRISEL NAJAVLJUJE OŠTAR ODGOVOR NA CARINE Junker: Ovo je loš dan za trgovinu, potez SAD je neprihvatljiv!
Foto: Reuters

TRGOVINSKI RAT

BRISEL NAJAVLJUJE OŠTAR ODGOVOR NA CARINE Junker: Ovo je loš dan za trgovinu, potez SAD je neprihvatljiv!

Planeta -

Brisel će odgovoriti recipročnim merama na američko uvođenje carina na čelik i aluminijum iz EU, najavio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

"Ovo je loš dan za trgovinu. Odmah ćemo pokrenuti spor pred Svetskom trgovinskom organizacijom i objavićemo kontramere u narednih nekoliko sati", rekao je Junker.

"Potpuno je neprihvatljivo da jedna država unilateralno nameće određene mere kada je reč o trgovinskoj razmeni", dodao je.

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem je takođe najavila pokretanje postupka protiv SAD pred STO.

"Odgovor EU će biti proporcionalan i u skladu sa propisima STO. Sada ćemo pokrenuti postupak pred STO, budući da su mere SAD očigledno u suprotnosti sa dogovorenim međunarodnim pravilima", izjavila je Malmstrem.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa je saopštila danas da će SAD uvesti carine na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope, Kanade i Meksika.

Američki državni sekretar za trgovinu Vilbur Ros je novinarima rekao da će tarife od 25 odsto na uvoz čelika i od 10 odsto na uvoz aluminijuma iz EU, Kanade i Meksika, stupiti na snagu u ponoć (u petak u 5:00 časova ujutru po našem vremenu).

Kurir.rs/RT Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track