ITALIJANSKA VLADA OD STARTA OŠTRO PREMA EU! SALVINI ODBRUSIO JUNKERU: Komentar ti je sraman i rasistički, od Evrope očekujemo saradnju, a ne uvrede
Foto: EPA

bez pardona

ITALIJANSKA VLADA OD STARTA OŠTRO PREMA EU! SALVINI ODBRUSIO JUNKERU: Komentar ti je sraman i rasistički, od Evrope očekujemo saradnju, a ne uvrede

Planeta -

Samo nekoliko minuta pošto što je u četvrtak objavljen dogovor o novoj vladi u Italiji, nastrojenoj protiv establišmenta, jedan od njenih lidera, Mateo Salvini, oštro je kritikovao predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera zbog komentara koji je ocenio kao sraman i rasistički.

To je novi znak teških odnosa Italije sa Briselom.

Na konferenciji u četvrtak, Junker je rekao da Italijani moraju da rade više i bore se protiv korupcije kako bi poboljšali situaciju na siromašnom jugu te zemlje.

Ubrzo posle saopštenja da Italija dobija novu vladu, s podrškom Pokreta pet zvezdica i desničarske Lige, lider Lige Mateo Salvini ocenio je Junkerov komentar kao "sraman i rasistički".

"Nova vlada će obezbediti da prava i dostojanstvo 60 miliona Italijana budu poštovana", saopštio je Salvini, dodavši da "Italijani očekuju od Evrope saradnju, a ne uvrede".

Junkerova portparolka je, u međuvremenu, saopštila da je komentar pripisan Junkeru "istrgnut iz konteksta".

"Predsednik Junker je govorio o strukturalnim problemima regiona južne Italije gde je EU mnogo učinila kako bi mobilisala finansiranje EU radi podsticanja privrednog rasta i zapošljavanja. Apsorbovanje fondova EU moglo bi se poboljšati kako bi ljudi mogli da na terenu brže osete rezultate", navodi se u saopštenju Junkerove portparolke.

Evropska komisija je, inače, ove nedelje predložila da se povećaju fondovi EU za najsiromašnije regione Italije u narednom dugoročnom budžetu EU za period od 2021. do 2027. godine.

Junker je navodni komentar o južnim regionima Italije izneo na sastanku iza zatvorenih vrata, rekla je njegova portparolka, posle javne sednice na kojoj je pozdravio "genijalnost" Italijana.

Nakon što je Junkerov navodni komentar prenet na najčitanijim italijanskim novinskim sajtovima, predsednik Evropskog parlamenta, Italijan Antonio Tajani, pozvao je Junkera da opovrgne svoju opasku koju, kako je rekao, smatra "neprihvatljivom".

Time je otvoren novi front u sve komplikovanijim odnosima Italije sa partnerima u EU, uz podsećanje da je pre samo dva dana komesar za budžet EU Ginter Etinger bio primoran da se izvini nakon komentara u kojem je nagovestio da bi tržišta mogla da kazne italijanske glasače jer su evroskeptični populisti izazvali metež u zemlji.

Među članovima nove vlade, koja sutra treba da položi zakletvu, nalazi se i ekonomista Paolo Savona, koji je osmislio plan za izlazak Italije iz evrozone.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja