PEKING PROTIV TRGOVINSKOG RATA: Kina smanjuje carine za 1.500 proizvoda
Foto: AP

PODSTIČU UVOZ

PEKING PROTIV TRGOVINSKOG RATA: Kina smanjuje carine za 1.500 proizvoda

Planeta -

PEKING - Kina će od 1. jula smanjiti uvozne tarife na skoro 1.500 proizvoda široke potrošnje - od kozmetike do kućnih aparata, kako bi podstakla uvoz u sklopu napora za otvaranje sopstvene ekonomije.

Počev od narednog meseca, prosečna tarifna stopa na 1.449 proizvoda koji se uvoze iz zemalja najvećih trgovinskih partnera Kine biće srezane na 6,9 odsto sa 15,7 procenata, što je jednako smanjenju od oko 60 procenata, navodi se u detaljnom planu kineskog Ministarstva finansija.

Uvozne carine za odeću, obuću, kuhinjski pribor i fitnes proizvode biće više nego prepolovljene na prosečnih 7,1 odsto sa 15,9 odsto, dok će tarife na veš mašine i frižidere biti spuštene na tek 8,0 odsto sa 20,5 procenata.

Takođe će biti snižene carine na određene namirnice, kao što su poljoprivredni proizvodi i mineralna voda, sa 15,2 odsto na 6,9 procenata. Kozmetički proizvodi (za kožu i kosu) i pojedini medicinski proizvodi, takoje će imati koristi od smanjenja tarifa na 2,9 odsto sa 8,4 procenta. Tarife na lekove - penicilin, cefalosporin, insulin - biće srezane na nula odsto sa 6,0 procenata.

Ovakav potez se, kako ocenjuje Rojters, poklapa sa obećanjem zvaničnog Pekinga svojim trgovinskim partnerima, među kojima su i SAD, da će Kina preduzeti dodatne korake za povećanje uvoza, i veliki je podsticaj globalnim brendovima koji žele da prošire svoje prisustvo u Kini.

Zvanični Peking je u decembru smanjio uvozne carine na skoro 200 proizvoda široke potrošnje, uključujući hranu, dodatke ishrani, farmaceutske proizvode i odeću ,na prosečnih 7,7 odsto sa 17,3 procenata, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track