ISPRAVKA - Austrijski političar nije upotrebio izraz "džamijska ruta" opisujući kretanja migranata ka EU
Foto: AP

rute

ISPRAVKA - Austrijski političar nije upotrebio izraz "džamijska ruta" opisujući kretanja migranata ka EU

Austrija -

Agencija Tanjug je prva pripisala izraz “džamijska ruta” Peteru Vebingeru, nakon čega su mnogi mediji preneli to kao njegovu izjavu, među kojima je bio i naš portal.

Naime, šefu grupe za azil, migraciju i ljudska prava pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije, pripisana je navodna izjava o “džamijskoj ruti”, međutim, nema naznaka da je on to uopšte izgovorio.

U potrazi za izvorom izjave, stiže se do teksta od 31.maja 2018. sa austrijskog portala “Kurier”, u kome se spominje da “lokalni eksperti” nazivaju novu rutu koja prolazi kroz Albaniju, Crnu Goru i BiH, “džamijskom rutom”. U istom tekstu se prenose i izjave Petera Vebingera, ali se nigde ne navodi da je on upotrebio taj izraz.

Potom je Tanjug pripisao sporni izraz Vebingeru, nakon čega su mnogi domaći mediji to preneli.

U tekstu, preuzetom sa Tanjuga, dalje se navodi:

"On je uveren da rastući broj izbeglica vodi ka "napetoj situaciji", koja se neće razviti tako dramatično kao 2015., iako postoji slično veliki potencijal u kriznim regionima.

Ekspert austrijskog ministarstva vidi rizik od velike navale za iduću godinu, ako ne budu preduzete potrebne pripreme.

foto: Printscreen YouTube

Rast broja migranata 2014.godine vodio je ka ishodu koji smo imali 2015., a to bi moglo da se desi 2019., prenose austrijski mediji reči Vebingera.

Austrijski mediji ukazuju da na internetu postoji niz video-snimaka koji na arapskom opisuju detaljno rutu kroz region ka EU.

Vebinger je ukazao da postoji i mogućnost takvog razvoja situacije koji bi mogao dovesti do porasta izbegličkog talasa. On je, s tim u vezi, naveo viznu liberalizaciju za Irance, koji mogu direktnim letom da dođu u Srbiju, a mnogi bi mogli da nastave put ka Austriji ili Nemačkoj.

Vebinger smatra da je Austrija ovog puta dobro pripremljena za aktuelne migrantske talase. On ističe da, ko želi slobodu kretanja unutar Šengena, mora podržati i snažniju zaštitu spoljne granice".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja